НОВИНИ

Струма и Места преляха - евакуирани са хора, пропаднаха пътища и мостове в Благоевградска област (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 12.01.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнена обстановка в Благоевградска област през днешния ден. Свлачище затвори за часове пътя между Банско и Гоце Делчев. Притоци на река Места заляха пътя между село Блатска и Хаджидимово, който пропадна. Водата достигна и до къщи в Хаджидимово, а спасителни екипи изграждат изкуствени диги, за да спрат наводненията.

Тежка остава обстановката в Югозападна България. Нивата на реките Струма, Места и техните притоци значително се повишиха и нанесоха много щети.

Хаджидимово е едно от най-засегнатите места в областта. Сутринта там се скъса дига на река Места. Водата заля огромни земеделски терени в района, а по-късно, около обяд, пропадна пътят, както и мостът, свързващ Хаджидимово със село Блатска.

Пътят е сериозно повреден, жителите на селата Блатска и Абланица не са откъснати от света, но ще трябва да обикалят по около 30 км повече само в едната посока, за да стигнат до града. Има и около 15 наводнени къщи в Хаджидимово. Около метър вода е влязла в домовете на хората.

В цялата област имаше залети земеделски имоти, пътища и десетки свлачища. Заради придошлите води на река Струма край Благоевград евакуираха три семейства.

Река Места отнесе пътя между град Хаджидимово и село Блатска

Придошлите води на река Места нанесоха поражения в района на Гоце Делчев, Разлог и Белица. Отнесени бяха малки мостове край селата Елешница и Горно Крайще, залети са и стотици декари обработваеми площи.

Най-тежко обаче се оказа положението в Хаджидимово, където бяха наводнени 15 къщи.

В сутрешните часове река Струма също преля и наводни дворове и къщи край Благоевград. Заради бързото покачване на водата се наложи живеещите в тях да бъдат евакуирани.

Свличане на земна маса пък затвори за часове главния път между Банско и Гоце Делчев, а в района се образуваха големи колони от автомобили.

Залети са земеделски площи в Струмяни, няма опасност за газопровода България - Гърция

Високите нива на река Струма причиниха нарушения по дигата при село Струмяни. Наводнени бяха земеделски площи, а водата стигна в опасна близост до газопровод, който захранва оранжериите около селото.

На този етап положението е овладяно, няма материални щети и застрашени хора, каза Емил Илиев, кмет Струмяни.

Очаква се със спирането на валежите обстановката в Благоевградска област да се нормализира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има риск от пропадане на пътя през Искърското дефиле край Бов
Има риск от пропадане на пътя през Искърското дефиле край Бов
Тръмп: Импийчмънтът е продължение на най-големия лов на вещици
Тръмп: Импийчмънтът е продължение на най-големия лов на вещици