НОВИНИ

Разрешиха на учениците присъствие на практическите занимания

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:40, 12.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Учениците от 5-и до 12-и клас остават на онлайн обучение до 31 януари. Това беше решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Разрешават се само практически присъствени дейности на учениците и студентите, които не могат да се проведат в електронна среда.

Учителите от столичната професионална гимназия "Хенри Форд" очакват учениците си на практика в понеделник, 18 януари. Тя е особено необходима за дванадесетокласниците, на които през пролетта предстои държавен изпит по професията.

"Да пипнат колите, да поработят с техниката, не може само от гледане на образователни филми да се добие пълна представа за самите операции", коментира инж. Камен Христов, заместник-директор на професионална гимназия "Хенри Форд".

"Даже бих казал, че много закъсняхме с връщането на практика в училище, това трябваше да стане много по-рано", допълни инж. Николай Панайотов, също заместник-директор на столичното училище.

Досега практика е имало само за месец, в началото на учебната година. Времето до края на януари е малко, но тук все пак се надяват учениците да получат срочна оценка по специалността. Всички други часове остават онлайн. Решението е следствие от анализа на Щаба на ситуацията в момента.

"Стигнахме до консенсус, че до края на януари няма да разрешим учениците от 5-и до 12-и клас да посещават училища", заяви Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

"С оглед на това, че тенденцията със заразените от коронавируса е видимо надолу, добре е от една страна и да не рискуваме много, останалото обучение, така или иначе, по-гладко, може да се каже, че върви в дистанционна форма", заяви инж. Камен Христов.

Здравният и просветният министър ще изготвят точен списък с практическите занимания, които ще се провеждат присъствено. Според Красимир Вълчев обаче трябва да се помисли и за връщането на големите ученици.

"Защото тези от гимназиален етап вече 10 седмици са вкъщи. Нашето мнение е, че трябва поне една-две седмици до април да се върнат част от учениците", коментира Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

"Аз съм убеден, че трябва да ги пуснем на училище. Това са много седмици, децата губят своите навици", заяви премиерът Борисов.

Според премиера предстои да се разгледат различни варианти за връщане в клас на учениците от 5-и до 12-и клас.

Очакванията са първо това да стане със 7-и, 8-и и 12-и клас заради изучаването на езици и матурите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиненият за изнасилване в село Енина се предаде в полицията
Обвиненият за изнасилване в село Енина се предаде в полицията
Обвиненият в педофилия пастор от Сливен отива на съд за финансови измами
Обвиненият в педофилия пастор от Сливен отива на съд за финансови измами