НОВИНИ

Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на "Модерна" човек е напълно защитен

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 13.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Ваксината на "Модерна" е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия.

Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - тоест, отново е информационна РНК, това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни и различията между ваксините на "Модерна" и "Пфайзер". Ваксината на "Модерна" е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от "Пфайзер", при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при "Пфайзер". И трето, когато е на стайна температура, тогава "Модерна" ще е стабилна около 12 часа за разлика от "Пфайзер" - до 2 часа.

"Модерна" няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при "Пфайзер" ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова.

Втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела, и седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", допълни тя.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 15 къщи са наводнени в района на Хаджидимово
Около 15 къщи са наводнени в района на Хаджидимово
Пострадалите при наводненията ще могат да получат еднократна помощ в размер на 375 лв.
Пострадалите при наводненията ще могат да получат еднократна помощ в размер на 375 лв.