НОВИНИ

Бургаско след наводненията: Най-засегнато е село Дебелт, пътят Ахтопол-Резово е затворен

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Дъждът по Южното Черноморие спря, но не и проблемите, които остави след себе си. Все още има излезли от коритата си реки, които са залели пътища и населени места. Най-критична е ситуацията в село Дебелт.

Водата на места достига до 70 см. Аз се намирам в един от дворовете на къщите, наводнени в село Дебелт. Водата се изтича изключително бавно - в рамките на днешния ден около 10 см се е скъсило нивото на наводнените дворове.

Пътят от Бургас към Средец от частта към село Дебелт, който беше затворен днес цял ден около 18 часа беше отворен, тъй като спадна нивото на водата.

Въпреки предупрежденията целия ден на органите на реда да не се преминава този участък не липсваха и хора, които решиха да експериментират - шофрьор на междуградски автобус премина през участъка и затъна. Той ще бъде санкциониран.

Общо 4 къщи в селото са наводнени, след като река Средецка излязла от коритото си снощи. Сред най-засегнатите имоти е този на Мария Спасова.

В Дебелт евакуираха хора заради наводнени къщи

Местните не за пръв път преживяват такова наводнение. При по-големи дъждове пътят, около който са къщите, се пълни с вода, която не се оттича.

"По миналата година се случи. Тъкмо се бяха обзавели хората пак наново, сега гледай какво става. Огради всичко събориха", казва Иван Келемеров, жител на с. Дебелт.

"Снощи водата е била почти до ниво първи етаж изцяло залят. В момента понеже спадна с 40-50 см, виждате е до половината до етажа. Всички хора напуснаха съответно къщите", каза кметът на селото Ангел Ников.

Във вилно селище Черниците край Бургас, където бяха евакуирани над 20 души заради придошлата река Маринка, ситуацията вече е спокойна. 13 от собствениците на имоти ще кандидатстват за социална помощ заради щетите.

От рано сутринта е затворен пътя Ахтопол-Резово, заради река Велека, която излезе от коритото си. Няма опасност за хората в района.

Язовир Мандра остава с повишено ниво, поради което бе затворен пътя между селата Димчево и Присад. 8 къщи в близост са със залети дворове. Ако водата продължи да се покачва от Община Бургас са готови да ги евакуират.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките на Берое с пети успех в Адриатическата лига
Баскетболистките на Берое с пети успех в Адриатическата лига
Ивайло Иванов: Състезанието в Доха бе по-силно от олимпийски турнир
Ивайло Иванов: Състезанието в Доха бе по-силно от олимпийски турнир