НОВИНИ

Продължават опитите за отстраняването на Доналд Тръмп

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 13.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Ютюб спря за седем дни канала на американския президент Доналд Тръмп и премахна видео, което нарушава правилата на платформата. По-рано Tуитър затвори достъпа до личния акаунт на Тръмп, а Фейсбук и Инстаграм го лишиха от възможността да пише до изтичането на мандата му. Опасенията на социалните мрежи е, че той може да се опита да предизвика нови вълнения в Съединените щати. В страната беше направен опит да се задейства 25-ата поправка от Конституцията.

Няколко дни преди Доналд Тръмп да напусне Белия дом, продължават опитите да бъде отстранен преждевременно.

Проф. Асен Асенов: Тръмп най-вероятно ще е първият американски президент с две искания за импийчмънт

Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон, коментира: "Има три възможни варианта за неговото отстраняване - процедурата по 25-ата поправка, импийчмънта, който трябва да мине по процедура, след това в Горната камара, Сената със съдебен процес, време за това няма. Дори да се гласува за импийчмънта, необходимо е да се обсъди тази съдебна процедура в Горната камара, а тя може да започне най-рано на 19 януари. На следващия ден Доналд Тръмп ще бъде свободен гражданин".

Камарата на представителите прие резолюция, в която призова Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на Конституцията, според която вицепрезидентът и членове на правителството могат да обявят президента за негоден да изпълнява длъжността си. Гласуването в долната камара на Конгреса беше по-скоро символично, тъй като Пенс предварително беше обявил, че няма да го направи. В писмо до председателката Нанси Пелоси вицепрезидентът се аргументира, че подобно действие не е в интерес на страната.

По процедура, ако Пенс не направи нищо в следващите 24 часа, предстои гласуване за втори път на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп. Мотивът за това искане са действия на президента в деня на щурма на Капитолия.

Тръмп: Импийчмънтът е продължение на най-големия лов на вещици

Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон, каза: "Най-големият аргумент в процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп е, че той до този момент не се е отказал от своите думи, не е казал на тези хора - направихме грешка, време е да спрем".

Първата публична поява на Тръмп след събитията на 6 януари беше в Тексас при участък от граничната стена с Мексико, където осъди призивите за отстраняването му.

Тръмп и социалните мрежи: Защо блокирането на профилите му беше наложително

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Братоев се отказал от националния заради липса на мотивация
Георги Братоев се отказал от националния заради липса на мотивация
Цвети Пиронкова се класира за Откритото първенство на Австралия по тенис
Цвети Пиронкова се класира за Откритото първенство на Австралия по тенис