НОВИНИ

Тръмп: Импийчмънтът е продължение на най-големия лов на вещици

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:03, 12.01.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
тръмп импийчмънтът продължение големия лов вещици
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Строги мерки за сигурност във всички американски щати след предупреждение на ФБР и извънредно положение във Вашингтон преди церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари. Такава е ситуацията след безпрецедентния щурм срещу сградата на Конгреса, където продължават усилията за отстраняване на отиващия си президент. Днес Доналд Тръмп проговори за първи път, за да отхвърли обвиненията, че е предизвикал метежа на 6 януари.

Този път мерките не закъсняха. В Медисън, Уисконсин, Сакраменто, Калифорния, и в други щатски столици се засилва охраната на местните парламенти, след като Федералното бюро за разследване обяви, че се очакват въоръжени протести в цялата страна в дните преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Заради заплахи, свързани с церемонията, Доналд Тръмп въведе извънредно положение във Вашингтон до 24 януари. Отцепен е районът около Вашингтонския монумент, откъдето на 6 януари започна походът към Капитолия.

Националната гвардия ще разположи в столицата 15 000 души. Тъкмо в тази ситуация дойде нова оставка - на министъра на вътрешната сигурност Чад Улф. Байдън коментира ситуацията след като получи втората доза ваксина срещу коронавируса.

"Не ме е страх да положа клетва навън. Но е важно да бъдат задържани онези, които участваха в размириците и застрашиха хора, причиниха големи щети. Трябва да им се потърси отговорност", заяви Джо Байдън.

Отговорност се търси и от президента. Камарата на представителите днес ще гласува резолюция, която призовава вицепрезидента да задейства 25-ата поправка на Конституцията, за да бъде отстранен Тръмп. Ако Майк Пенс откаже, утре ще се гласува внесеното обвинение срещу Тръмп за подстрекаване към метеж и ще се задейства процедурата в Конгреса.

В първото си изявление след случилото се, самият Тръмп отхвърли всякаква отговорност за действията на тълпата и заклейми своите обвинители.

"Импийчмънтът е продължение на най-големия лов на вещици в историята на политиката. Това е смешно. Този импийчмънт предизвиква огромен гняв и опасност за нашата страна", заяви Доналд Тръмп.

Много американци желаят Тръмп да бъде наказан, защото е негоден да заема поста си.

"Ако някой от нас подстрекаваше към бунт, щяха да го вкарат в затвора. Не може законът да не важи за теб, понеже си президент", коментира консултантът Шърман Уилхелм.

Отговорност носят и други, смятат американски корпорации и спират даренията към конгресмените републиканци, които гласуваха против утвърждаването на победата на Джо Байдън. Потресени от хаоса, с който започна годината, Фейсбук, Майкрософт и други компании обявиха, че спират всички политически дарения, за да ги преразгледат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Струма и Места преляха - евакуирани са хора, пропаднаха пътища и мостове в Благоевградска област (ОБЗОР)
Струма и Места преляха - евакуирани са хора, пропаднаха пътища и мостове в Благоевградска област (ОБЗОР)
Ердоган иска подобряване на отношенията с ЕС
Ердоган иска подобряване на отношенията с ЕС