Плаващо сметище в река Искър след проливните дъждове

от БНТ
17:14, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината (бета)

След проливните дъждове у нас, реките понесоха тонове боклуци в редица райони на страната - от пластмасови бутилки и торбички, до телевизори и хладилници.

Най-голямото плаващо сметище се образува в река Искър до Своге, където беше обявено частично бедствено положение.

Днес ситуацията вече се успокоява, но на дневен ред сега е проблемът с огромното количество отпадъци, донесени от река Искър.

Официалното обяснение е, че отпадъците са донесени от високите води на реката от София.

"Ние посрещнахме боклука на цяла София и цялото софийско поле вседствие на проливите дъждове. Ние нямаме право да пипаме нито самата река, нито дигата. Никакво мероприятие нямаме право да провеждаме на тази теротория. Община Соге не е собственик на водната площ. Собственик е басейнова дирекция Плевен", каза Илия Богданов -зам.-кмет на Своге.

"Изчистването на тези боклуци не влиза в нашите задължения. При строителството на тези централи сме предвидили автматични съоръжения, които почистват тези боклуци. И те се почистват в процеса, когато централите работят", каза Васил Шуманов - ВЕЦ Своге.

От управата на ВЕЦ в Своге са категорични, че нямат отговорност за почистването на реката, но ще го извършат с техните машини. Очаква се това да се случи в рамките на три дни.

Автор: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск се е ваксинирал срещу коронавирус
Папа Франциск се е ваксинирал срещу коронавирус
С факелно шествие откриват Яворовите януарски дни в Чирпан
С факелно шествие откриват Яворовите януарски дни в Чирпан