НОВИНИ

Тестват всички учители, за да се реши как ще се върнат учениците в училищата

тестват всички учители реши върнат учениците училищата
bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 13.01.2021
5019
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след като посрещна първите дози от ваксината на "Модерна".

В момента се уточнява как точно ще се извършва процеса на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, обобщи той.

От 25 януари сме предвидили масово тестване сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира частично присъствено обучение, каза още здравният министър. "Имаме план да тестваме всички български учители. Този план е коментиран с министър Красимир Вълчев. Ние сме длъжници на системата на образованието", категоричен беше Ангелов.

Пристигнаха първите дози от ваксината на "Модерна"

Днес получихме първата доставка на ваксината на "Модерна". Дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ-София, съобщи министърът. На 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

"Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2,9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека", допълни още здравният министър.

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ прие доклад за отразяването на темата COVID-19 в новини и предавания
СЕМ прие доклад за отразяването на темата COVID-19 в новини и предавания
Няма откъснати населени места, наводнени къщи и бедстващи хора в Пловдивско
Няма откъснати населени места, наводнени къщи и бедстващи хора в Пловдивско