НОВИНИ

Пристигнаха първите ваксини на "Модерна", от утре започва ваксинация и с тях

bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 13.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Здраве
Слушай новината

Първите 2400 дози от ваксината на "Модерна" пристигнаха у нас. Доставката беше посрещната от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Получихме първата доставка на ваксината на "Модерна". Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България", поясни той.

По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ - София. На 25 януари се очаква да пристигнат нови количества, които ще бъдат разпределени във регионите на страната. България е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна".

"Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2,9 млн. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. ваксини", допълни още здравният министър.

Тестват всички учители, за да се реши как ще се върнат учениците в училищата

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители, съобщи още министърът. В момента се уточнява как точно ще се извършва процеса на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, обобщи проф. Ангелов.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир с шоколад се обърна в дере край Бяла
Тир с шоколад се обърна в дере край Бяла
От Етър потвърдиха за Бербатов
От Етър потвърдиха за Бербатов