НОВИНИ

Обстановката в Хаджидимово остава тежка, премиерът на извънредна визита

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:12 мин.
Регионални
Слушай новината

Тежка остава обстановката в Хаджидимово, където има наводнени къщи, а скъсана дига на река Места отнесе мост.

Основите на пътя за Гоце Делчев бяха подкопани от реката, а това доведе до нови ограничения по пътя Банско - Гоце Делчев. Повреденият участък вече се укрепва, но движението се извършва само в едното платно.

Пропадна част от пътната настилка и в района на село Смолево при Якоруда, а в Черна Места е нарушен водопроводът и хората останаха без вода.

Нивата на Струма и Места леко са се понижили през изминалото денонощие - Струма падна с 25 см, а Места с близо метър.

Безсънна нощ изкараха хората в Хаджидимово, които и днес продължиха да отводняват домовете си.

"Ръцете слагах да запуша дупките, нищо не можах да запуша. Хората нещо помагаха, ние изхвърлихме водата да не влиза и в другите стаи", каза Албена Каскинева.

Залети са и много земеделски площи, загубите за стопаните са огромни.

"Тука са 390 декара по тон и нещо - около 40 тона, 12 - 15 000 лв загуби със сигурност", каза земеделският производител Иван Сабахлъков.

"Цяло лято събирам сено, сега 300 - 400 бали ще трябва да ги хвърля на боклука", каза Симеон Божков.

Водите на река Места подкопаха и основите на главния път за Гоце Делчев. Движението беше спряно, по-късно възстановено само в едната лента. Започна и запълване на изкопаните от водата ями под пътя със скален насип.

"Опасно е много, дълбочината е голяма, зидарията е паднала цялата и трябва много насип, за да може да се укрепи", каза техническият ръководител Костадин Стамболиев.

На място вече е поставена светофарна уредба. Очаква се до края на утрешния ден пътят да бъде укрепен и движението възстановено и в двете посоки.

Максимално бързо ще бъде изграден разрушеният мост между село Блатска и Хаджидимово

Днес следобед и премиерът Бойко Борисов пристигна в Хаджидимово, за да провери какви са щетите след проливните валежи. Обеща отнесеният мост да бъде възстановен до дни, освен това да започне и укрепване на нарушените диги:

"Природата ни подсказа, че трябва спешно и дигите да бъдат възстановени, и затова Нанков е с мен, с "Напоителни системи" ще видят какво ще правят", каза Борисов.

Премиерът провери и как се извършва укрепването на пътя за Гоце Делчев при село Места и посъветва работещите да бъдат внимателни по време на работа.

"Перфектно работят и фирмите, строителните фирми, на полицаите, на пожарникарите, но на полицаите специално, защото навсякъде, аз бях по Гърмен, по Хаджидимово, навсякъде полицията обезопасява, много работа вършат момчетата.Надявам се до края на утрешния ден да пуснем движението в двете посоки", каза Борисов.

Той обясни, че в последните дни са паднали големи количества валежи и са разрушили пътища и инфраструктурни обекти. Подобни съоръжения са поддържат и възстановяват трудно и не трябва да се правят правят грандиозни заключения от едно природно бедствие - каза премиерът по повод критиките, че след ремонта отново се активизирало свлачището при Рилския манастир.

Половината от строителните дейности по тунел "Железница" вече са изпълнени

На път за бедстващите райони Борисов видя и как върви строежа на тунела "Железница". Половината от строителните дейности там са изпълнени, обясни той.

Стотици милиони отпуска държавата за Родопите - обясни Борисов в селата Дебрен и Рибново, където посети училищата. В училището в Рибново се изгражда нов корпус за близо милион и 300 хиляди лева. А в Дебрен се доизгражда физкултурният салон.

Кабинетът отпусна първите над 2 млн. лв. за ясли, градини и училища

Държавата е предвидила общо 210 милиона лева за изграждане и ремонт на училища и детски градини в цялата страна. Премиерът отново отбеляза, че правителството подкрепя общините, без значение каква е политическата принадлежност на кметовете.

Екип на БНТ - Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животът в Япония по време на пандемия
Животът в Япония по време на пандемия
Плаващо сметище и край Средец
Плаващо сметище и край Средец