НОВИНИ

Конгресът в САЩ решава дали да задейства втора процедура по импийчмънт на Тръмп

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:08, 13.01.2021
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Точно след седмица Джо Байдън ще встъпи в длъжност като следващия президент на САЩ. От Външно министерство предупреждават всички наши сънародници отвъд Океана за очаквани размирици. Българите са призовани на 20 януари да избягват места, където има струпване на хора.

МВнР предупреждава българите в САЩ да избягват местата на масови събирания на 20 януари

Тази вечер в Американския конгрес решават дали да задействат втора процедура по импийчмънт на президента. И макар 7 дни преди края на мандата на Тръмп този ход да е по-скоро символичен, той може да даде трайно отражение върху бъдещето му в политиката.

Вицепрезидентът Майк Пенс отказа да задейства 25-ата поправка и да поеме властта от Доналд Тръмп. А в първата си публична изява след събитията в Капитолия президентът изрази увереност, че постът му не е застрашен. Не пропусна да възнегодува срещу закриването на профилите му в Туитър, Инстаграм и Фейсбук. От днес той няма достъп и до Ютюб.

Свободата на словото е подложена на безпрецедентна атака. Колкото до 25-ата поправка - тя не представлява никаква опасност за мен, но би се върнала като бумеранг към Джо Байдън и администрацията му. Както казват - внимавай какво си пожелаваш, каза Доналд Тръмп.

Майк Пенс отказа да използва 25-ата поправка на Конституцията, за да отстрани Тръмп

Седмица преди да напусне Белия дом Доналд Тръмп е на път да се превърне в първия президент, срещу когото е имало две процедури по импийчмънт.

Той е обвинен в подстрекателство към метеж. Очаква се заседаващата днес доминирана от Демократите долна камара да гласува "за" импийчмънта.

За разлика от предишния път, сега срещу президента републиканец се обявиха и хора от собствената му партия.

Ако сега позволим президент на Съединените щати да призовава към метеж, без това да има последствия, ще нанесем траен удар върху собствената си демокрация, каза Джон Катко, конгресмен от Републиканската партия.

Истината е следната: президентът причини събитията в Капитолия. Той не бива да управлява повече, категоричен е Адам Кинзингър, конгресмен от Републиканската партия.

Ако долната камара подкрепи импийчмънта, процедурата се прехвърля към Сената, където според американски медии има поне 20 републиканци, които биха гласували срещу Тръмп.

За отстраняването му трябва да гласуват най-малко 2/3 от сенаторите, което означава всички демократи и поне 17 републиканци.

Демократите в САЩ внесоха обвинителния акт за импийчмънт на Тръмп

Този процес е по-скоро символичен. Процедурата по импийчмънт отнема месеци, а Сенатът може да заседава най-рано на 19 януари - последният ден на Доналд Тръмп като президент.

Очаква се импийчмънтът да се разглежда след изтичането на първите 100 дни на Джо Байдън на власт. А възможният изход - Тръмп да получи забрана да се кандидатира за ръководни длъжности и с това да бъде сложен край на кратката му, но бурна политическа кариера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на Интер Стивън Жанг може да продаде дела си в клуба
Собственикът на Интер Стивън Жанг може да продаде дела си в клуба
Нидерландия удължава пълното затваряне до 9 февруари
Нидерландия удължава пълното затваряне до 9 февруари