НОВИНИ

Ръст в цените на олиото и брашното на Стоковата борса

Николай Минков
от Николай Минков
20:32, 13.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Пик на цените при слънчогледа, пшеницата и царевицата през януари, отчитат от Асоциацията на зърнопроизводителите. От Българската стокова борса предупредиха за продължаващо увеличение на олиото и брашното в първите месеци на годината, започнало в края на 2020-а.

От Стоковата борса отчитат 6% поскъпване на брашното, 16% на хлебното зърно и 23% на олиото през 2020 г. Прогнозите им са, че тенденцията ще се запази и през тази година.

Трифона Стоилова отглежда 2100 дка с пшеница, царевица и слънчоглед в землището на Мартен. Добивите били по-ниски от 2019-а, което повишило цените.

Цените бяха сравнително по-високи от миналата година и това компенсира това, което загубихме от сушата. Миналата година слънчогледа беше между 55 и 60 ст., тази година почна от 62 в момента е 95 ст. за килограм, казва Трифона Стоилова - председател на Земеделската кооперация в Мартен.

От Асоциацията на зърнопроизводителите отчитат скок в цените през януари.

В момента имаме пик на цените спрямо последните години. Слънчогледът вече достига цена от 1 лв, пшеницата 360, 380 лв., царевицата също бележи пик около 380 лв., но това не се дължи на засушаването само в България. Това са едни комплексни общи причини, обяснява Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Милен Ангелов произвежда ръчен хляб, който в момента продава на 1,50 лв. за килограм. Притеснява се, че ще трябва да вдига цените заради олиото и брашното.

Това е основното перо, от което се определя калкулацията на един хляб и ако то се вдигне, вече тук се натрупва - и минималната работна заплата се вдигна, и сигурно ще има повишение с 5 ст. на хляб, казва Милен.

Според Стоковата борса поскъпването на хлебното зърно не се дължи само на ниските добиви.

Наблюдаваме една трайна тенденция към поскъпване на цената на хлебната пшеница, която е породена от засиленото търсене за покупо- продажби на пшеница, не само с чиста физическа доставка, но и чисто спекулативни продажби на големите финансово инвестиционни фондове, казва Васил Симов - председател на Софийска стокова борса.

А шоковият скок на слънчогледа в света от борсата обясняват така: Скокът в цената на слънчогледа е от 40%, дори имаме региони където поскъпна двойно, почти 100%. Това се дължи на по-слабата реколта при слънчогледа, отчасти и при царевицата, и така - стъписването, бих казал, на пазарите, по отношение на коронакризата, която блокира доста икономики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукери в Батановци гонят злото в пандемия и при наводнения
Кукери в Батановци гонят злото в пандемия и при наводнения
Протести пред Народното събрание и Съдебната палата
Протести пред Народното събрание и Съдебната палата