НОВИНИ

Старт на последната сесия на 44-ото НС: Караянчева призова да се избягват внушенията за манипулация на изборите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:07, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Започна последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание. Тази сесия се очертава да бъде най-кратка, особено ако президентът издаде указ за насрочване на избори на най-ранната дата. Това означава, че депутатите ще работят само до края на февруари, защото ще излязат в предизборна ваканция.

Традиционно днес всички парламентарни групи и непарламентарно представените направиха своите изявления.

От ГЕРБ призоваха всички формации да спрат с внушенията, че има опасност от изборни манипулации. Заявиха, че има нужда от консенсус и отговорни решения.

БСП и ДПС определиха управлението на ГЕРБ като провалено и поискаха смяна на модела.

Председателят на НС Цвета Караянчева припомни за това, че през тази последна година срещу парламента сме видели "бесилка", визирайки протестите, което според нея било доказателство, че всички могат да станат жертва на конфронтацията и призова да няма внушения за изборни манипулации.

"Призовавам всички по време на предизборната кампания да избягваме внушенията, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Най-големият губещ от това ще бъде българската демокрация", каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова президента да насрочи най-ранната дата за избори, за да може да има следващ легитимен парламент, който да приема решения в условията на пандемия.

"Наясно сме, че предизборната кампания предполага не само политически дебат, но и политическа конфронтация, въпреки това изразяваме надеждата, че докато се опитва да спечели доверието на българските граждани, всеки от нас ще има съзнанието, че след изборите предизвикателствата и изпитанията пред българското общество ще продължат. Който и да получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. България има нужда от единство и отговорни решения", категорична беше тя.

От БСП казаха, че България е водена от ГЕРБ досега на две паралелни реалности - телевизионна и реална. Заявиха още, че това управление е изчерпано и казаха, че ще потърсят сметка за всеки лев, похарчен от това правителство.

"Разбираме, че здравето на хората е най-важно в този момент. Изхарчиха се стотици милиони. Искаме информация за всеки похарчен лев. Настояваме да стане публично известно колко стотици милиони се изхарчиха и до колко български граждани, домакинства и фирми стигнаха. Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11", каза Корнелия Нинова.

От ДПС определиха като хаос управлението. Казаха, че ще бъде затворена страницата на един странен период от българската история и че това е управление с повече пиари и самохвалство. Мустафа Карадайъ заяви, че последната година ще бъде запомнена с бюджет за предизборни цели. Според него предстоят най-важните избори след 1989 г. насам.

"От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Ако ползваме терминологията на COVID кризата как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България", каза той.

От Обединени патриоти казаха, че няма да позволят отваряне на изборни поправки, особено гласуване по пощата в навечерието на избори.

"Ние, Обединени патриоти, няма да допуснем промяна на изборните правила в навечерието на парламентарния вот. Категорично сме против идеята за гласуване по пощите и за премахване на лимита от 35 секции извън страната", каза Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

От "Воля" определиха, че следващата година ще е съдбовна.

"Не чакаме за дата за избори, за да даваме полезни управленски идеи и решения. Както всички в тази зала знаят, много пъти в изминалия мандат са прозвучали прагматични и ефективни предложения на "Воля". Някои ги чухте, колеги, за други се ослушвахте. И все още го правите. Някои ги отхвърлихте. Други започнахте да ги представяте като свои. Като свои предизборни обещания най-вероятно, както сега виждаме, че се случва с нашата инициатива за въвеждане на безплатни лекарства за деца до 4 клас и безплатни лекарства за пенсионери", каза Кръстина Таскова от "Воля".

В първия ден на последната сесия на това НС се закле нов депутат - той взе мястото на починалия от коронавирус Валентин Касабов от "Обединени патриоти".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През февруари ще знаем дали ваксинираните остават преносители на COVID-19
През февруари ще знаем дали ваксинираните остават преносители на COVID-19
Кабинетът отпуска средства за бизнес, образование и здравеопазване (ОБЗОР)
Кабинетът отпуска средства за бизнес, образование и здравеопазване (ОБЗОР)