НОВИНИ

През февруари ще знаем дали ваксинираните остават преносители на COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:16, 13.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

През февруари ще имаме отговор на въпроса дали хората, които са се ваксинирани срещу COVID-19, остават преносители на вируса и могат да заразят неваксинирани хора. Това каза изпълнителният директор на "Пфайзер" по време на конференция, организирана от групата на Европейската народна партия в Европарламента. В конференцията участваха представители на "Пфайзер", "Байонтек", "КюрВак" и "Модерна", и българският еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла каза, че първите изследвания за това дали ваксинираните остават преносители на вируса се обнадеждаващи, още резултати се очакват следващия месец.

Проучването на ваксините продължава, сега се изследва и действието им върху деца и младежи между 12 и 16 години. Бурла обеща значително увеличаване на производството.

"Пфайзер" и "Байонтек" ще са в състояние да произведат 2 милиарда дози тази година, вместо първоначално 1,3 милиона. Европейският съюз е осигурил огромно количество ваксини", каза Бурла.

Българският комисар Мария Габриел каза, че ЕС е реагирал много бързо. Тя припомни, че някои от фирмите като "Байонтек" и "КюрВак" са получавали европейско финансиране.

"Успяхме да реагираме толкова бързо, защото ЕС от години инвестира в научни изследвания и иновации. Тази криза показа, че инвестициите в иновации и наука са стратегически важни", каза Мария Габриел.

Габриел коментира, че важно сътрудничество между държавите и обмена данни да продължи.

На конференцията става ясно, че през февруари се оказва и евентуалното одобрение на ваксината на "Джонсън и Джонсън", с които Брюксел има предварителен договор за 200 милиона дози с опция за още 200 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести пред Народното събрание и Съдебната палата
Протести пред Народното събрание и Съдебната палата
Старт на последната сесия на 44-ото НС: Караянчева призова да се избягват внушенията за манипулация на изборите
Старт на последната сесия на 44-ото НС: Караянчева призова да се избягват внушенията за манипулация на изборите