Българско участие в най-големия антимафиотски процес в Италия за последните 30 години

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:45, 13.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

В Италия започна най-мащабният съдебен процес срещу организираната престъпност от 33 години насам. На прицел е кланът Манкузо от калабрийската мафия Ндрангета - най-мощната в страната.

Очаква се процесът да продължи две години. Обвиняеми са 335 лица начело с 66-годишния Луиджи Манкуза, известен като Чичото. Повечето подсъдими са заловени при операции в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

Делото се гледа в превърната в крепост сграда в Калабрия. Свидетелите са 900. На предварителните слушания изчитането на имената на обвиняемите е отнело три часа. Сред тях са политици, полицейски и държавни служители.

В Италия започва най-големият процес срещу предполагаеми членове на мафията

Централна фигура в процеса е най-известният прокурор-антимафиот на Италия Никола Гратери, който живее под полицейска закрила повече от 30 години.

Познавам Ндрангета отвътре защото като малък учех с децата на мафиотските босове. После децата, с които играех, станаха гангстери и наркотрафиканти. Така че познавам престъпната философия, начина на мислене на членовете на Ндрангета, казва Никола Гратери.

Някои от обвиняемите са с прякори като Вълкът, Шишкото, Блондинката. Има и 92-ма, избрали бързо производство. Сред тях е бивш сенатор от партията на Силвио Берлускони.

Ндрангета контролира кокаина, които влиза в Европа от Южна Америка, но обвиненията се простират далече извън наркотрафика - принадлежност към мафиотска организация, убийства, опит за убийства, рекет, лихварство, разкриване на секретна информация и злоупотреба със служебно положение. Процесът показва колко дълбоко е проникнала Ндрангета в обществото, посочват криминолози.

Налице е военно крило на Ндрангета, хора които използват Калашников за сплашване и налагане на волята си. Има обаче и много "бели якички", които помагат на мафията да достигне до обществените органи, казва Никола Мора от парламентарна комисия "Антимафия".

Според криминолози Ндрангета няма да изчезне, ако не се изкоренят причините за нейното съществувание.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Деня на българското кино: Постиженията и очакванията пред родната продукция
В Деня на българското кино: Постиженията и очакванията пред родната продукция
Разследване за корупция в Естония: Премиерът Ратас подаде оставка
Разследване за корупция в Естония: Премиерът Ратас подаде оставка