НОВИНИ

В Деня на българското кино: Постиженията и очакванията пред родната продукция

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:01, 13.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Култура
Слушай новината

Днес българското кино празнува. 13 януари се почита като Ден на българското кино от 2005 г. Паметната дата от 1915 г., когато пред публика е прожектиран първият български игрален филм „Българан е галант" на Васил Гендов, се превръща в рожден ден на българското кино. Тази година обаче празникът се измести в мрежата.

"Трудна, но успешна година и за българското кино. Празникът също се измести онлайн, но поводи за радост и гордост не липсват. Заснеха се пет големи български филма. Успяхме да създадем режим на влизане в страната за чужди граждани, което позволи на индустрията, която работи с международни продукции, да заснеме всичко, което беше предвидила", каза директорът на Националния филмов център Жана Караиванова.

В карантинното време световноизвестният български аниматор Теодор Ушев успя да заснеме първия си игрален филм - "Златното сечение". Виктор Божинов направи "Голата истина на група Жигули".

И кинаджии, и зрители искат отворени киносалони с пълен капацитет, нови вълнуващи истории с интересни герои, които да покажем и на света.

Предстои важна стъпка - гласуване на второ четене на новия Закон за киното.

"Заложени са 25 милиона лева само за производство на национална продукция и това ни поставя на първо място по финансиране в Югоизточна Европа като филмов център, ако бъде прието. Също така последни в Европа въвеждаме стимулите за инвеститори във филмовата индустрия", каза Жана Караиванова.

На екран ще грейне дебютният „Уроци по немски" на Павел Веснаков, с награда за Юлиян Вергов в Кайро, „В сърцето на машината" на Мартин Макариев и „Февруари" на Камен Калев, който ще открие София филм фест през март.

Стискаме палци на Мария Бакалова, която сбъдна мечтите на поколения български артисти.

Очакваме и „Бащата" на талантливия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов да премине Оскар бариерата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България стартира с успех над Австрия битката за Евроволей 2021
България стартира с успех над Австрия битката за Евроволей 2021
Българско участие в най-големия антимафиотски процес в Италия за последните 30 години
Българско участие в най-големия антимафиотски процес в Италия за последните 30 години