Възстановяват плановите операции в болниците

от БНТ
10:11, 14.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
възстановяват плановите операции болниците
Слушай новината (бета)

Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира здравният министър. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

В понеделник започва втората фаза на ваксинация според националния план

„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса.

Председателят на Националният оперативе щаб проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Той допълни също, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници
Директорът на болницата в Сандански нарушил ваксинационния план с имунизирането на общински съветници
Министри за обстановката в страната: 26 населени места са без електричество
Министри за обстановката в страната: 26 населени места са без електричество