НОВИНИ

Румен Радев подписа указа за датата на парламентарните избори (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:09, 14.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април - обяви президентът Румен Радев в извънредно обръщение към нацията тази вечер.

Държавният глава говори за това с какво тези избори са по-различни и какви са очакванията му към институциите до 4-и април.

Народните представители за 45-ия парламент ще избираме на 4 април. Президентът Румен Радев взе това решение след консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии, както и с представители на различни организации и институции, свързани с провеждането на вота.

Според държавния глава преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и пълноценната европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и действено правителство.

"Събитията от отминалата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната ни в руслото на демокрацията - кауза, която винаги съм подкрепял. Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април. Една седмица след първата възможна дата за избори", заяви държавният глава.

По думите на президента Радев институциите не са готови за провеждане на избори в условия на пандемия.

Политическите реакции за датата на изборите

"Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка за избори в тези условия", допълни президентът.

Подчерта, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност. Настоява държавата да осигури лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин. Категоричен е, че промените в Изборния кодекс не трябва са само за карантинираните, и изброи необходимите според него промени.

"Гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат в силно затруднение и дори невъзможност да упражнят конституционното си право на глас. Видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания. Премахване на ръчното броене на машинния вот", изброи Радев.

Държавният глава очаква ЦИК да даде възможност на независими експерти да участват в сертифицирането на машините за гласуване, както и да разгърне широка разяснителна кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите реакции за датата на изборите
Политическите реакции за датата на изборите
Туитър блокира акаунта на руската ваксина "Спутник V"
Туитър блокира акаунта на руската ваксина "Спутник V"