НОВИНИ

Очаква се тежка обстановка заради снеговалежи. Пътувайте само при необходимост, призоваха МВР и АПИ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:00, 14.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се ситуацията по пътната инфраструктура в страната да стане тежка подари валежите от дъжд и сняг. Това съобщиха на брифинг пред медиите вътрешният министър Христо Терзийски и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Призоваваме гражданите да предприемат пътувания съобразно необходимостта, а когато се пътува, да са оборудвани за зимни условия. Колегите от АПИ следят постоянно ситуацията, каза вътрешният министър Христо Терзийски.

Пътищата от републиканската мрежа се обработват превантивно поради очакваното застудяване и снеговалежи през нощта, което е предпоставка за хлъзгавост и заледяване.

200 машини в момента са на терен и обработват настилките с химически вещества и инертни материали, тъй като обстановката се усложнява. На много места вали дъжд и го обръща бързо в сняг. Най-голяма опасност от заледяване има във високопланинските проходи в Стара планина, Рила и Родопите, обясни Георги Терзийски.

Обстановката се усложнява - на места вали дъжд, като се очаква валежите да преминат в сняг. Единственият затворен участък за движение е проходът Петрохан, допълни той. На Троянския проход има ограничения за преминаване на МСП над 12 т.

Пътна и Охранителна полиция, както и служителите на пожарната са на линия за помощ при бедствия. Горските стопанства също помагат на АПИ. Пътноподържащите фирми, служителите на АПИ и МВР са на терен и работят превантивно така, че да няма затворени пътни участъци.

Днес е направена оценка и предприетите досега действия на ангажираните институции са адекватни след падналите дъждове. Няма пострадали граждани, заяви министър Терзийски.

Очакваме снеговалежи в Североизточна България, където по традиция стават снегонавявания и почистването е затруднено. Затова нека се предприемат пътувания само при необходимост, категоричен е министърът.

Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват за хулиганство задържаните за размириците в Мездра
Разследват за хулиганство задържаните за размириците в Мездра
РЗИ-Русе се обзаведе с нискотемпературен фризер за ваксините
РЗИ-Русе се обзаведе с нискотемпературен фризер за ваксините