Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Политическите реакции за датата на изборите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:12, 14.01.2021
Чете се за: 05:30 мин.
Политика
Слушай новината

Обявената от президента Румен Радев дата за изборите - 4 април, не беше посочена като проблем от никого. Ябълката на раздора си остана Изборният кодекс.

От ГЕРБ няма да внасят поправки в Изборния кодекс, поискани от президента, но го обвиниха, че с изявленията си се опитва да подкопава доверието в изборния процес. Патриотите също са против ремонт на Изборния кодекс. БСП обаче са готови да внесат изборни промени. За ДПС най-голямо предизвикателство за изборите е пандемията.

От ГЕРБ смятат, че държавният глава се опитва да създаде хаос и така хората ще се разочароват от изборния процес. Управляващите изразиха надежда, че президентът ще прекрати линията си на саботиране на изборите. Припомниха, че на консултациите е постигнат консенсус за най-ранната дата - 28 март.

Днес президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус. Ние няма да внесем нито една от промените, които г-н Радев направи. Ако опозицията в лицето на БСП и ДПС реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настоява в изборното законодателство да не се правят фундаментални промени, които променят философията на изборния процес, нека да внесат промените на г-н Радев, каза Тома Биков.

Вълнуващият въпрос е кой дръпна конците, натисна копчето, чия дата е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано. Това да чертае разделителни линии, това да създава пропасти между нас като българи и народ е нещо, с което вече свикнахме, каза Георг Георгиев.

От ГЕРБ припомниха, че има решение на съда за правата на човека, според което промени в Изборния кодекс могат да се правят най-малко година преди избори. Изразиха тревога за гласуването в чужбина, където на 4 април се празнуват католическия и арменския Великден.

ГЕРБ: Датата 4 април е приемлива. Няма да внесем промени в Изборния кодекс

От БСП заявиха, че са готови да приемат всяка дата, предложена от президента. Готови са и за избори.

Нагласите, очакванията на българското общество за промяна са толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от тези избори. Уверявам ви, че партията е в пълна степен мобилизирана, готова за тези избори, нещо повече - партията е с нагласа да спечели тези избори, каза Атанас Зафиров - зам.-председател на БСП.

БСП ще участва активно в диалог за промени в Изборния кодекс.

Ще настояваме това, за което последователно сме водили битка да стане факт - машинното гласуване, възможност за по-висока избирателна активност и здравен протокол. Ние подкрепяме идеята за видеонаблюдение, подкрепяме идеята Многомандатен избирателен район за българите в чужбина, което би създало условия по-голям процент наши граждани да упражнят своя вот, каза още Зафиров.

Атанас Зафиров: БСП е готова за датата 4 април

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към съпартийците си във Фейсбук, че след като вече е ясна датата за парламентарните избори, има много работа. Той очерта като най-голямо предизвикателство работата в условията на ковид, но изразява вяра, че ще се справят.

От ВМРО приемат датата на вота и не приемат предложенията на президента за, по думите им, радикален ремонт на Изборния кодекс с възможност за гласуване по пощата.

Още повече в това предложение се съдържат изключително опасни за националната сигурност идеи. Така че надявам се да преосмисли това си виждане президентът, защото иначе ще означава флирт с една партия и това е партията ДПС, каза Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

ВМРО: Приемаме датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс

От "Воля" одобряват датата на вота. Според лидера на партията Веселин Марешки организирането на видеонаблюдение е невъзможно - времето до вота нямало да стигне за обществени поръчки.

"Използваме случая да поздравим президента Радев за проявеното му мъжество да не допусне на съмнителни субекти да му наложат отлагането на изборите. Не мисля, че е възможно гласуването по пощата и по друга причина освен сигурността - дали човек ще се реди в пощенския клон или пред секционната комисия на практика е едно и също", каза Марешки.

"Да, България" и "Изправи се.БГ" заявиха, че одобряват датата 4 април.

Репортери: Десислава Маркова, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Морето отнесе част от плажа в Созопол, все още има заторен път в Бургаско
Морето отнесе част от плажа в Созопол, все още има заторен път в Бургаско
Румен Радев подписа указа за датата на парламентарните избори (Обзор)
Румен Радев подписа указа за датата на парламентарните избори (Обзор)