НОВИНИ

Втори импийчмънт и обвинение в подстрекателство към метеж за Тръмп (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 14.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, срещу когото са заведени две процедури за импийчмънт.

Първата беше преди година и беше неуспешна. Сега Тръмп е обвинен в подстрекателство към метеж заради щурма на Капитолия миналата седмица. Обвинението беше подкрепено в Камарата на представителите с 232 гласа "за", включително на десетима републиканци.

След това обвинителният акт отива в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. За разлика от долната камара, където е необходимо обикновено мнозинство, за одобрение в Сената са нужни две трети от гласовете.

Това означава, че е достатъчно 17 републиканци да гласуват заедно с демократите. В момента разпределението на силите е 50 на 50 и решаващият глас на вицепрезидента Камала Харис.

Процедурата обаче не се очаква да започне преди 20 януари, когато Тръмп вече ще е напуснал поста си.

Седмица след щурма срещу Капитолия, днес в строго охраняваната отвън и отвътре сграда се проведе гласуване, което може да сложи край на политическата кариера на Доналд Тръмп.

Днес по безспорен начин показахме, че никой не е над закона, дори президентът на Съединените щати. Доказахме, че Доналд Тръмп представлява реална опасност за нашата страна, каза Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в Конгреса.

Камарата на представителите обвини отиващия си президент в подстрекателство към метеж, като към вота на демократите се присъединиха и 10 републиканци.

Във видео, разпространено от Белия дом, Доналд Тръмп призова своите привърженици да избягват насилието и да бъдат обединени. Той подчерта, че предаването на властта на 20 януари трябва да премине мирно, но не спомена процедурата по импийчмънт.

Нахлуването в Капитолия беше удар срещу сърцето на нашата държава. Разгневи и ужаси милиони американци от целия политически спектър. Категорично осъждам насилието, на което бяхме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат никакво място в тази държава. Това, което извършиха тълпите във Вашингтон, е против всичко, в което вярвам. Нито един мой привърженик не би трябвало да извършва подобни дела, каза Тръмп.

Обвинението за импийчмънт е политическо, а не криминално, но може да осуети бъдещите планове на Доналд Тръмп да се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Автори: Милен Атанасов, Ива Стойкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК е готова да подготви провеждането на избори на 4 април
ЦИК е готова да подготви провеждането на избори на 4 април
Доц. Киселова: Причините изборите да са на 4 април са прагматични - на 28 март сменяме времето
Доц. Киселова: Причините изборите да са на 4 април са прагматични - на 28 март сменяме времето