НОВИНИ

Морето отнесе част от плажа в Созопол, все още има заторен път в Бургаско

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 14.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Проливните дъждове и бури в Бургаско нанесоха не само щети по пътища и домове, но и по плажовете. Най-големите последствия са върху пясъчната ивица. Плажът в Созопол е сред засегнатите.

Най-сериозни са щетите на плаж Харманите в Созопол, където част от подстъпа към плажа е напълно разрушен, а морето е "изяло" голяма част от пясъка. Министърът на туризма Марияна Николова назначи проверка, за да се установи доколко е нарушена целостта на плажа.

А иначе ситуацията в Бургаско след проливните дъждове започна да се успокоява. Само един пътен участък остава затворен заради наводнение.

На плажа в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен от морето, а дървените скари, които водят до ивицата са напълно разрушени.

Както е циментът тук, така си беше пътят. И виж пясъка от дъжда, какво нещо е било. Направо река беше, отгоре река идваше, разказа Александър Петков, жител на Созопол.

Община Созопол за плажовете: Няма повод за притеснения

Според концесионера за възстановяването на плажа ще е нужна сериозна инвестиция. Според Община Созопол обаче няма повод за притеснение.

Това за нас е природно явление, което при всеки голям дъжд това нещо се получава, но няма изменение на екологичната обстановка, обясни Милчо Милев, отдел "Екология" към Община Созопол.

Заради обилните валежи остава затворен пътят между селото Димчево и Присад, тъй като е под вода заради скъсана дига на язовир Мандра. 8 къщи в района са с наводнени дворове, но няма опасност за хората.

Бургаско след наводненията: Най-засегнато е село Дебелт, пътят Ахтопол-Резово е затворен

В село Дебелт, където са наводнени първите етажи на четири къщи, днес описват щетите.

Хората ще могат да кандидатстват за социална помощ от 370 лв., но според тях сумата не може да покрие всички щети.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До началото на февруари не се предвижда отхлабване на мерките
До началото на февруари не се предвижда отхлабване на мерките
Политическите реакции за датата на изборите
Политическите реакции за датата на изборите