Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Оттеглиха предложението да се намали състава на Комисията по досиетата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:40, 14.01.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона, с които предлагат състава на Комисията по досиетата да се намали от 9 на 5 души. Парламентарната вътрешна комисия прие предложението на първо четене.

Тази вечер управляващите оттеглиха законопроекта от НС. Притесненията им са, че промяната на Закона може да доведе до затруднения при проверката на кандидат-депутатите за следващия парламент.

Комисия по досиетата е създадена на 5 април 2007 г.

За близо 14 години от съществуването си е огласила имената 14 942-ма агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Установените като част от бившите тайни служби на комунистическия режим у нас са над 19 000.

За принадлежност към репресивния апарат са проверени над 400 000 души. Събраните и архивирани дела са над 1,5 милиона.

През годините Комисията по досиетата е подлагана на системни атаки и предложения за закриване. Според ГЕРБ обаче работата ѝ трябва да продължи.

"Тъй като към настоящия момент една не малка част от проверките на лицата, посочени в Закона, бе осъществена, смятаме че може да бъде оптимизиран съставът ѝ и да продължат да работят в един такъв намален състав", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Мандатът на втория състав на комисията изтече още през месец май 2017-а. Членовете ѝ обаче продължават да изпълняват задълженията си, защото нов състав не е избран. Двама от тях са напуснали и така в момента вместо 9, членовете на комисията са 7. Според председателя ѝ намаляването на състава на 5 души е рисковано, защото с процедурни хватки като отсъствие и въздържал се може да се блокират решения дори при безспорни документи за принадлежност.

"Дори не искам да си го представям, ако бяхме 5 души членове на Комисията, когато разглеждахме папката Гоце, не знам с какво решение щеше да излезе Комисията", коментира Евтим Костадинов.

"Нашето предложение е за петима, това не означава, че не можем да проведем дискусия и да вземем някакво различно решение от това", допълни Ципов.

Въпреки трудностите в началото Комисията е успяла да събере над един милион и половина архивни дела.

"Архивните материали, според мен, вече са така около 95-98% събрани", заяви Костадинов.

Според Костадинов трябва да има дебат за бъдещето на Комисията и как натрупаното до момента да послужи, за да изследва влиянието на бившата Държавна сигурност както на процесите преди 10 ноември, така в годините на прехода.

"За изследване на истината. Те тепърва започват тези неща. Вярно е, че там от една или друга гледна точка има неща, които няма да са лицеприятни, но това е самата истина и ние трябва да се запознаем с нея", каза председателят на комисията.

"Смятаме за необходимо обаче комисията да продължи поне за още един мандат да осъществява своята дейност и тогава да се върви към реализиране на идеите за нейното преструктуриране", допълни Ципов.

Независимо дали парламентът ще намали състава на комисията и дали ще избере нови членове - пред нея в следващите месеци има ново предизвикателство. Да провери за принадлежност към бившата Държавна сигурност кандидатите за депутати в следващото Народно събрание.

Цялото интервю с Евтим Костадинов вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Асфалтират улица в София, докато вали дъжд
Асфалтират улица в София, докато вали дъжд
България записа чиста победа над Израел, но не убеди с играта си
България записа чиста победа над Израел, но не убеди с играта си