НОВИНИ

Задават се ледени почивни дни

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 14.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ледени ще бъдат близките дни в много райони от страната, а в неделя и понеделник - в почти цялата страна, дори и на морския бряг. Това са дни, в които не само минималните, но и максималните температури остават под 0°.

През следващото денонощие още няма да е чак толкова студено. Температурите утре сутринта ще бъдат минус 5° и 0°, в София - колкото беше и тази сутрин - минус 5°. Следобед - между минус 1° и 4°, в комбинация с умерен западен вятър, който ще създава усещането за по-студено от действителното време. В часовете преди обяд на места в Източна България ще продължи да превалява слаб сняг, но в останалата част от страната очакванията са за слънчево начало на деня.

И в планините, в сутрешните часове, на места все още ще превалява слаб сняг, но през деня облачността бързо ще се разкъса и намалее, макар и временно. В планините ще бъде опасно студено - и днес температурата на връх Мусала не достигна минус 15°. Толкова ще бъде и утре. Ще бъде и ветровито, с умерен, временно силен западен вятър - комбинация, която крие риск от измръзване.

Около минус 15° ще бъдат максималните температури за пореден ден в Европейска Русия. Много студен въздух от Арктика, обхванал тези райони, ще продължи да се спуска към страните от Източна Европа и ще достигне и Балканите през почивните дни, включително и нашата страна.

Очакванията са сутрин температурите през почивните дни на места да паднат под минус 10°, а следобед - в по-голямата част от страната да останат под нулата. Ще бъде и ветровито, и по-често облачно, на места със слаби превалявания от сняг. В понеделник ще се задържи по-студено от обичайното, но ще бъде слънчево.

Макар и много съществено, застудяването у нас ще бъде краткотрайно. Според по-дългосрочните прогнози, още в края на следващата седмица, температурите рязко ще се повишат и до края на януари отново ще бъдат по-високи от типичните за сезона, а валежите отново, в повечето дни ще бъдат от дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония
Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония
Оперната звезда Хуан Диего Флорес за първи път пред българска публика
Оперната звезда Хуан Диего Флорес за първи път пред българска публика