НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 души

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 15.01.2021
10432
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Слушай новината

България ще получи над 12 милиона ваксини срещу COVID-19. Това каза в "Денят започва" председателят на Националния оперативен щаб. Прогнозата на генерал Мутафчийски е, че до април у нас ще бъдат имунизирани около 100 хиляди души.

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта, коментира още той.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на "Астра Зенека". Първата пратка от "Астра Зенека" би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с "Пфайзер", където се минимум 60 000 дози до средата на февруари. "Модерна" горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

"Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1,55%", подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му доверието към ваксините срещу коронавирус нараства.

Ваксинираните медици във ВМА до момента са 460. Всички ваксини, които идват се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

На въпрос как се вижда след като отмине пандемията, той отговори: "Само като лекар. Политическо бъдеще - в никакъв случай, това не е моето поле".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на пътните нарушения в Пловдив
Скок на пътните нарушения в Пловдив
Шефът на болницата в Сандански: Не се чувствам виновен, че съм употребил ваксините
Шефът на болницата в Сандански: Не се чувствам виновен, че съм употребил ваксините