НОВИНИ

Летището в Бургас очаква 6400 полета през лятото

bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 15.01.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на туризма Мариана Николова провери готовността на летището в Бургас за предстоящия летен сезон и свързаните с него очаквания за ръст на туристите спрямо миналата година.

Министър Николова остана изключително доволна от взетите противоепидемични мерки на летището. Като част от тях са разстоянието между седалките в зоната, където се изчакват полетите, както и навсякъде има служители, които следят спазването на тези мерки.

Очаква се ръст на чартърните полети за следващото лято. Най-сериозен е ръстът на полети от Полша - 145%. Поради тази причина министерството ще разкрие и свое представителство във Варшава.

"Изключително съм впечатлена от въведените безпрецедентни мерки за сигурност на пътникопотока. Около 6400 полета ще има на летището, което много обнадеждаващо за нас. Българските гости нарастват с 14% за летен сезон 2020 година. За съжаление, чуждестранните туристи са намалели с 78%. Надяваме се с ваксинацията и с възстановяването на пътуванията делът на чуждестранните гости да се увеличи", заяви министър Николова.

Очаква се и сериозен ръст на посетители от Словакия, Чехия и Австрия. Започват и чартърни полети от 9 дестинации от Великобритания. Очакванията са през летището в Бургас през лятото да преминат 6400 полети.

Министър Николова поясни, че се очаква летният сезон да започне от 1 юни, като чартърите да започнат от средата на май.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийската комисия към БФС с нов състав
Съдийската комисия към БФС с нов състав
Лудогорец взима нападател от Ла Лига
Лудогорец взима нападател от Ла Лига