НОВИНИ

Кабинетът на Нидерландия подаде оставка заради аферата с детски надбавки. От нея са потърпевши и българи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:10, 15.01.2021 (обновена)
11014
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството на Нидерландия подаде оставка заради т.нар. афера с детските надбавки. Премиерът Марк Рюте депозира оставката си при краля.

Аферата е свързана с неправомерното отнемане на детски надбавки през последните години на около 26 000 родители и обвиненията срещу тях за злоупотреби. Повечето родители са чужденци, сред тях има и българи.

През 2013 г. репортаж за български граждани, които източват социалната система на Нидерландия и неправомерно получават детски надбавки, предизвика скандал в парламента и води до оставката на един министър.

Властите вземат мерки - през следващите години всички, които получават детски надбавки, особено тези с чужди имена или двойно гражданство, се подлагат на строги проверки, някои биват неправомерно обвинявани в измама или дори принуждавани да връщат пари.

Парламентарна разследваща комисия представи доклад в края на миналата година, в който се казва, че несправедливо обвинени и пострадали са над 20 000 души. Отношението към тези хора е било недопустимо, призна днес Марк Рюте и обеща финансови обезщетения за семействата.

"На дневен ред днес е въпросът за политическата отговорност. На едно мнение сме, че ако системата се е провалила, всички трябва да поемем отговорност. Затова току-що връчих на краля оставката на целия кабинет и след този брифинг ще се върна в двореца, за да му дам още обяснения", заяви Рюте.

Оставката на правителството идва само два месеца преди редовните парламентарни избори на 17 март. Рюте, който е премиер на страната от 2010 г., за пореден път ще се опита да спечели доверието на избирателите. До изборите той ще продължи да управлява като служебен премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват сигнал за майка, малтретирала бебето си
Разследват сигнал за майка, малтретирала бебето си
Нов трус в Хърватия - 4,1 по Рихтер
Нов трус в Хърватия - 4,1 по Рихтер