Външният ни зам.-министър за запаленото знаме: Отвратителен, вандалски, варварски акт

от БНТ
18:56, 15.01.2021
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Това е един много опасен рецидив, тъй като за втори път наблюдаваме такъв акт. Отвратителен, вандалски, варварски акт - така бих го нарекъл. Така коментира запалването на българското знаме по време на фестивал в Северна Македония зам.-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. Той беше гост в предаването на БНТ "Още от деня".

Ние веднага реагирахме - министър Захариева даде нареждане за демарш пред македонската страна. Република Северна Македония беше моментално демарширана, че такова посегателство към национални символи на приятелска държава не може да бъде наблюдавано, категоричен е Георгиев.

Антибългарската реторика сякаш доминира в публичното пространство на Северна Македония под различни форми - нещо, което няма как да скрием, че ни обижда и оставя един много неприятен вкус в устата, смята зам.-министърът.

Изключително искам да вярвам в искреността на всеки политик или друг представител, който осъжда подобни престъпления, коментира Георгиев относно изказването на президента на съседната ни държава Стево Пендаровски, който също осъди вандалския акт.

Апелираме пред властите в Северна Македония да се разследват и преследват такива актове, тъй като първия такъв не беше разкрит, каза Георгиев.

Злобата би следвало да е характерна за хора, които наистина имат помежду си стаена омраза, а аз не искам да вярвам, че хората от Северна Македония таят такива чувства към българските си братя, категоричен е Георгиев.

Законови промени: Как да гласуват хората под карантина?

Той коментира и внесените от ГЕРБ и Обединените патриоти законови промени, които ще дадат възможност на хората под карантина да гласуват с подвижна урна или със създаване на специални секции. Текстовете са заложени в Закона за извънредното положение.

Това, което предлагаме, произтича от практиката, която ние сме изследвали, не мисля че има по-лесен начин за осигуряване на достъп до урната, категоричен е Георгиев.

С изказвания, че вотът ще бъде компрометиран, от опозицията сякаш предварително си постилат какви ще са изборните резултати, смята Георгиев. И това се чува не само от БСП, но и от по-висока трибуна, смята той.

Избори на 4 април: Готови ли са политическите партии

Ако бяхме послушали БСП, изборите трябваше да се проведат още есента, интересно ми е как тогава можеше да се проведат всички тези неща, които в момента чуваме от тях като апели, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рядко, но опасно усложнение при деца, прекарали COVID-19 у нас
Рядко, но опасно усложнение при деца, прекарали COVID-19 у нас
Кабинетът отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на р. Искър
Кабинетът отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на р. Искър