НОВИНИ

"Пфайзер" временно намалява доставките на ваксина за Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:19, 15.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

От медицинска гледна точка въвеждането на паспорти или сертификати за ваксинация са нормална и естествена мярка, но допълнителните права при такъв документ подлежат на обсъждане на равнище Евросъюз, заяви днес Брюксел.

Гърция това лято няма да иска сертификат за ваксиниране, но имунизираните ще преминават свободно, а останалите - след бързи тестове на границата, заяви пред медии министърът на туризма Харис Теохарис. Правителството може да отвори страната в понеделник, обяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Гърция е сред най-малко засегнатите страни в Европа като брой случаи, отбеляза днес със задоволство гръцкият премиер. Той посочи, че страната му и Финландия са единствени в оранжевата зона с по-малко от 150 случая на 100 000 жители и позитивни под 4%. Гърция тази седмица отвори детските градини и началните училища, но отложи решението за търговските обекти. Месец затваряне на Гърция струва около 3 милиарда евро, заяви правителствен говорител.

Новите мерки за изолация на пристигащите във Франция от страни извън Евросъюза са катастрофа за туристическия бизнес заради отменени пътувания и загуба на работни места, обяви браншът.

От другата седмица компанията "Пфайзер" временно ще намали доставките на ваксина срещу COVID-19 за Европа и Норвегия, за да подобри производствения си капацитет, съобщи Осло. Хората по света като цяло са склонни да се ваксинират, но имат по-голямо доверие на препарати, разработени в Германия и Съединените щати, отколкото на инжекции от Русия и Китай, показва международно проучване, цитирано от Ройтерс.

Британците и датчаните са най-склонни да се имунизират срещу COVID-19, най-колебливи са французите и поляците.

"Тази сутрин в страната бяха открити 833 центъра за ваксинация. Възможни са резервации онлайн или по телефона. Целта е от понеделник да започнем масова ваксинация на населението над 75 години", заяви френският здравен министър Оливие Веран.

Дания е водеща в Евросъюза по темпове на ваксиниране - от края на декември в страната вече са имунизирани 2,2 на сто от населението.

"Очаквам да остана на разположение до приключване на работата, а след това - обратно в пенсия", каза пенсионираният лекар Ким Кристиансен.

През първите два дни от масовата ваксинация с китайски препарат в Турция са поставени половин милион дози, съобщиха властите.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пампорово дава рестарт на ски сезона
Пампорово дава рестарт на ски сезона
Законови промени: Как да гласуват хората под карантина?
Законови промени: Как да гласуват хората под карантина?