НОВИНИ

Фейсбук не успя да измести радиоточката за новините в село Драганово

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 15.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Помните ли предшествениците на социалните мрежи? Далеч преди Фейсбук и Инстаграм да навлязат в ежедневието, най- бързият и достоверен канал за информация във всяко село бяха радиоточките. Най-слушаните емисии новини бяха тези от живота на хората в селото.

"Тези глашатаи е трябвало да бъдат грамотни, да могат да четат, но някога са им предавали информацията устно и са се получавали много комични моменти при препредаването, от където идва и оня виц - внимание, граждани и селяни, довечера даскалиците ще дават под моста - 2 лв. прави, 3 лв. седнали", разказва с чувство за хумор Вася Димитрова от читалище "Съединение" в село Драганово.

В средата на миналия век в селото пристига първата радиоуредба, заедно с 10 високоговорителя, дарение от местните градинари в Чехия, а с нея се променя и системата на предаване на информацията.

Светозара Минчева била телефонистка в местната централа. Освен че отговаряла за телефонните разговори на селото, като онова време услугата ползвали над 100 абоната, всеки ден четяла и новините.

"В централата светва една лампичка, което значи, че трябва да включа. Вземам джака и ви включвам и ви питам какво искате и вие ми казвате дайте ми 46 номер. Аз вземам двойката джак и връзката е осъществена. Уредбата е в помещението, където е номераторът. В едно помещение, където се извършват разговорите и да правиш съобщения беше много трудно", разказва Светозара.

По-късно по радиоточката започнали да звучат и местни предавания, беседи и поздравления. А автор, водещ и тонрежисьор е един човек.

"Интересни бяха концертите, които правихме поздравителните концерти. Музиката се пускаше на грамофон, който беше вграден в колоната. Малко трудно се боравеше с него. Толкова трудно става улучването на съответната песен без да стане някой гаф", разказва Вася Димитрова.

Цялото село очаква новинарската емисия в 9.00 ч. сутринта. Ако техническа повреда провали излъчването, настава смут.

В модерните времена Фейсбук и радиоточката си сътрудничат успешно, казват жителите на Драганово.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 са жертвите на земетресението в Индонезия
Над 40 са жертвите на земетресението в Индонезия
Жителите на Брестовица излизат на протест заради завишено количество на манган във водата
Жителите на Брестовица излизат на протест заради завишено количество на манган във водата