НОВИНИ

Медици от болницата в Сандански заплашват с масово напускане, ако директорът бъде уволнен

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 15.01.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари и медицински персонал от Югозападна болница заплашват с масово напускане, ако управителят на лечебното заведение бъде уволнен или наказан заради ваксинацията на общински съветници и негов роднина.

Днес персоналът изпрати протестна декларация до общините собственици на лечебното заведение, които трябва да решат дали да освободят от поста му доктор Илия Тонев.

Голяма част от лекарите работещи в болницата днес заявиха, че са отказали ваксинацията, защото са преболедували коронавирус и имат антитела. Според тях е необходимо изготвянето на списъци с хора от рисковите групи, които да имат право на имунизация, въпреки че не са на първа линия в борбата с COVID-19. В подписката в подкрепа на управителя на Югозападна болница са се включили над 250 служители в лечебното заведение, работещи в Петрич и Сандански.

Персоналът на болницата в Сандански събира подписи в защита на директора

Медиците от Югозападна болница са категорични, че при отстраняване от поста на доктор Тонев, в рамките на 3 дни, те също ще подадат предизвестия за напускане.

"Да се говори за уволнение на лекар по време на епидемия, когато няма кадри, това е несериозно", казва Анелия Василева - корпоративен секретар на МБАЛ Югозападна.

"Аз пък мисля, че няма по-добро нещо от това, че не сме изхвърлили ваксина", смята д-р Оля Малчева.

Управителят на болницата очаква да получи от здравното министерство становището за нарушенията, които е извършил.

"Не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози ваксини", каза директорът Илия Тонев.

От общината в Сандански казаха че в списъците за имунизация са подали имената на медицински персонал в социални заведения, детски градини, училища и общопрактикуващи лекари. Много от тях обаче отказали ваксинация.

"И с оглед, че трябваше да бъдат подадени още няколко имена, това бе наистина причината те да бъдат запълнени с представители на общината", заяви Атанас Стоянов, кмет на община Сандански.

Шефът на болницата в Сандански: Не се чувствам виновен, че съм употребил ваксините

Във връзка с обвиненията, че не са върнали неизползваните дози ваксини в РЗИ, от болничното заведение заявиха, че не им е предоставена писмена информация за точния срок на годност на ваксините.

"Аз от РЗИ съм получила искане номер 2, което съдържаше само ваксина 20 флакона без никакъв срок на годност да ми предоставят и 100 спринцовки от 1 милилитър с игла. На това съм се разписала. Питах ги срокът на годност до кога е, те устно ми казаха до 10-ти и ми казаха пиши до 10-ти включително", казва медицинската сестра Янка Паскова.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград казаха, че всички предписания, които са свързани с употребата на ваксините, са предадени на болниците в момента на получаване на флаконите.

Вчера здравният министър заяви, че в работата на РЗИ-Благоевград не са открити сериозни нарушения. А от болницата в Сандански очакват предписания как да действат, ако при реимунизацията следващата седмица има отказали се отново.

Автор: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Брестовица излизат на протест заради завишено количество на манган във водата
Жителите на Брестовица излизат на протест заради завишено количество на манган във водата
Варна вече не е в червената Ковид зона
Варна вече не е в червената Ковид зона