НОВИНИ

Външната политика на Байдън: Какви са очакванията на партньорите и съперниците му

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:30, 21.01.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сега всички световни политици следят първите ходове на Байдън. Във външнополитически план очакванията са както от големите световни организации, така и от държавите - били те партньори или съперници.

Световните лидери вече изпратиха поздравителните си писма до Байдън. Остават надеждите и предположенията им как държавите им ще попаднат в новата външна политика на Съединените щати.

Джо Байдън обяви, че интересите на страната ще се защитават от международните институции, а съюзници на Вашингтон ще бъдат държавите, изповядващи традиционните демократични ценности. След управлението на Тръмп, администрацията на Байдън ще трябва да изглади пообтегнатите отношения със съюзниците, особено с НАТО.

"Америка е най-силна, когато работи със своите съюзници", заяви Байдън.

Що се отнася до несъюзниците - едва ли администрацията на Байдън ще влезе в търговски войни с Китай. Не се очаква и промяна в отношенията с Русия. Надеждите за подобряване на връзките с Техеран са големи, но вероятно и през следващите 4 години противниците на Съединените щати ще останат същите - Северна Корея и Иран.

На Балканите - регион, който Байдън много добре познава, също са с очаквания към новата администрация във Вашингтон. Новият американски президент наследява тежки преговори между Белград и Прищина. Надеждите за пробив в разговорите са особено големи в Косово.

"За албанците Господ е първи, веднага след него - на второ място е Америка", каза Кселал Терстена.

"Очакванията трябва да се смалят. Хубавото нещо е, че Байдън е много по-предвидим. Но Байдън не може да помогне на Косово, каквото е днес, без лидерство и без никаква инициатива", коментира политическият анализатор Агон Малики.

За разлика от предшественика си, Байдън ще мобилизира цялата дипломация в борбата за овладяване на климатичните промени.

"Искам да съм ясен, и за минута не подценявам трудностите при изпълнението на ангажиментите ми в борбата с климатичните промени. Но в същото време никой не трябва да подценява решителността ми да ги изпълня", категоричен беше новият президент на САЩ.

Първата стъпка беше направена в първите му часове в Белия дом. С указа за връщане на Съединените щати в Парижкото споразумение за климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидери от ЕС искат затваряне на граници за несъществени пътувания
Лидери от ЕС искат затваряне на граници за несъществени пътувания
Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот
Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот