НОВИНИ

Символика и цветове - детайлите, които ще запомним от клетвата на Байдън

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:53, 21.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Встъпването в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис беше изпълнено с любопитни моменти, натоварени с много символика и знаци.

Церемония, която далеч не беше просто встъпването в длъжност на 46-ите президент и вицепрезидент. Джо Байдън и Камала Харис влязоха в Белия дом със заявка за ново начало, за обединена Америка.

А подобно послание прозираше дори при избора на цветове, с които да бъде облечена най-влиятелната жена в Съединените щати. Както вицепрезидентът Харис, така и бившите първи дами Хилари Клинтън и Мишел Обама, се спряха на лилавото. Като символ на двупартийност - обединение на червеното на Републиканците и синьото на Демократите. Разбира се - до един бивши и настоящи политици се бяха спрели на американски дизайнери за този така важен ден.

Символика имаше и в стила на Мелания Тръмп. Когато за последен път излезе от Белия дом, тя беше в черно отгоре до долу и не прояви никаква емоция. Малко по-късно, вече като свободна от задълженията си жена, се отправи към имението си във Флорида - с усмивка и рокля в оранжеви цветове.

Барак Обама, с когото Байдън работи в продължение на два мандата, беше сред ключовите фигури по време на събитието. Присъствието му и това на другите бивши президенти Джордж Буш и Бил Клинтън компенсира отсъствието на Доналд Тръмп.

А първият чернокож президент не скри радостта си от успеха на първата чернокожа жена и изобщо първата дама счупила "стъкления похлупак".

22-годишната Аманда Горман стана най-младата поетеса, рецитирала по време на такова събитие.

"Когато настъпи моментът, ще излезем от сенките и огъня. Ще се изправим смело пред новия ден. Защото винаги има светлина. Само трябва да сме достатъчно смели, за да я видим", заяви тя.

Аманда обяви, че ще се кандидатира за президент през 2036-а, а Хилари Клинтън вече обяви подкрепата си за нея в Туитър.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс също не остана незабелязан. Смръщеният поглед и шарените ръкавици на неуспешния кандидат-президент предизвикаха възторг в интернет. Оказа се, че ръкавиците му си имат история - те са му подарък от учителка от родния му щат, която ги е оплела от стари пуловери и рециклирани бутилки.

Макар и по-скромна от обичайното, тази церемония имаше своя пищен завършек. Честта да закрие вечерта се падна на певицата Кейти Пери и песента й "Фойерверк".

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъде още по-топло
Утре ще бъде още по-топло
Българската патриаршия дари храна на пострадалите от наводненията в Батановци
Българската патриаршия дари храна на пострадалите от наводненията в Батановци