НОВИНИ

На първо четене: Хората под карантина и в болница ще могат да гласуват

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:24, 22.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене възможността на карантинираните и хората в болнични заведения да могат да упражнят правото си на вот. БСП не подкрепи предложението на ГЕРБ и Обединени патриоти.Обвиниха управляващите, че внасят хаос и вменяват несвойствени функции на Централната избирателна комисия.

На първо четене дебатът се разрази около това защо управляващите предлагат подвижните урни за карантинирани да са в закона за извънредното положение, а не в изборния кодекс.

Сн. БГНЕС

"Вие знаете ли, наясно ли сте, че законът за извънредно положение ще бъде в действие на 4 април към датата на изборите, защото ако го знаете, следва да го заявите съвсем ясно, че това извънредно положение няма да бъде отменено", каза Тодор Байчев от ПГ на БСП.

"Искам категорично да заявя, че това не е било цел на вносителите, тъй като е ясно, че медицинският протокол ще бъде даден от компетентните здравни органи. Но ЦИК е органът, който се занимава с цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори", каза Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ.

"Предлагам в дух на диалог да прецизираме текстовете, всеки да си направи предложенията и да се съобразим със становището на ЦИК", каза Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

От БСП смятат, че ЦИК не е здравен орган и не може да издава медицински протокол, за да гарантира живота и здравето на хората, както е записано в закона.

От ГЕРБ отговориха, че това са спекулации и че единственото, което се иска от ЦИК е да организира изборите в условията на пандемия, като изрично подчертаха, че медицинския протокол ще бъде издаден от националния оперативен щаб и здравния министър.

От ДПС призоваха за диалог при изготвянето на промените за правилата за гласуване на карантинираните.

"Там не видях как решавате въпроса с гласуването на карантинираните. Може би БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват, защото кажете какви са вашите предложения", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъск дава 100 милиона долара за технология за улавяне на въглероден диоксид
Мъск дава 100 милиона долара за технология за улавяне на въглероден диоксид
Луис Суарес герой при важен успех за Атлетико
Луис Суарес герой при важен успех за Атлетико