НОВИНИ

5-и блок на АЕЦ Козлодуй спря: Авария няма и радиационният фон е в нормата

Николай Минков
от Николай Минков
17:59, 22.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

17-ти час пети блок на АЕЦ "Козлодуй" не работи, след като малко след полунощ се включи аварийната му защита. Електроенергийният системен оператор компенсира недостига на енергия с включване на допълнителни мощности. От енергийното министерство увериха, че няма опасност за населението, авария няма и радиационният фон е в нормата.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа тази нощ. От ядрената централа съобщиха, че се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, като плановете са това да стане до края на деня.

В момента шести блок работи по съгласуван с Електроенергиен системен оператор график за натоварване.

Час и 15 минути след полунощ аварийната защита на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се включва. Реакторът спира работа. Задействат се протоколите за сигурност.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката, заяви: "Причината е сработване на защита при рутинни действия. Какво означава рутинни действия - при ежедневната работа на колегите от АЕЦ "Козлодуй". Сработила е по протокол. Колегите работят по отстраняване на това нещо".

Незабавно е уведомен Енергийния системен оператор.

Ангелин Цачев, изп. директор ЕСО, заяви: "Веднага са предприети необходимите мерки за активиране на резервиращите мощности с цел компенсиране на отпадналата мощност."

Бяха включени допълнителни мощности от всички работещи централи от ВЕЦ, ТЕЦ включително и от ТЕЦ Марица Изток 2 бяха активирани два блока.

Към този момент всички български граждани трябва да бъдат спокойни, че няма проблеми с електрозахранващата система на България".

"Това, в което искам да ви уверя, че както за гражданите, така и за енергийната система, няма абсолютно никаква опасност. И радиационният фонд и балансът в системата са в необходимите рами", заяви Жечо Станков.

От Министерството на енергетиката увериха, че няма завишение на радиационния фон, който се движи в рамките на обичайното от 0.11 до 0.16 микросиверта.

Назначена е проверка, в която участват освен енергийни експерти, но и представители на Агенцията за ядрено регулиране. Екоминистерството пък следи на място дали няма да се появи промяна на радиационни фон".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо закъснява изплащането на средствата по "Запази ме"?
Защо закъснява изплащането на средствата по "Запази ме"?
Какъв е пътят на децата от социалните институции, когато навършат пълнолетие?
Какъв е пътят на децата от социалните институции, когато навършат пълнолетие?