НОВИНИ

Стотици задържани на протестите за Навални в Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:24, 31.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Близо 800 души са задържани в руския Далечен изток и Сибир, където протестите в подкрепа на опозиционерa Алексей Навални вече се състояха. Шествия са планирани в стотици населени места. Мерките за сигурност в Москва са безпрецедентни, арестите там вече започнаха. Преди около час организаторите на протестите започнаха да сменят местата на сборните пунктове.

"Русия без Путин" и "Русия ще бъде свободна" - това скандираше събралото се множество в Новосибирск. Хората настояват за освобождаването на Алексей Навални. До ескалация на напрежението не се стигна, но задържаните са десетки.

И във Владивосток ситуацията е подобна - протести и арести. Провеждането не шествията е почти невъзможно, защото центърът на града е блокиран, казват жителите му.

"На 23-и бях, и сега отново съм на протеста. Защото искам да освободят Алексей. Искам страната ни да е свободна. В крайна сметка, искам тук да е приятно за живеене", споделя жител.

Мразовитото време не попречи на протестиращите в Якутск да изразят гражданската си позиция.

"За първи път съм на протеста. Омръзна ми да търпя произвола на властите. Няма отговори на въпросите ни. Искам да има някаква яснота, да има гласност, промени", заявява Иван.

От министерството на вътрешните работи напомниха, че в зависимост от тежестта на обвинението, участниците в нерегламентираните изяви могат да получат до 15 години затвор. И приканиха гражданите да не участват в протестите.

Мерките за сигурност в по-големите градове са драконовски. Това принуди организаторите около час преди началото на протестите в Москва и Санкт Петербург да сменят местата на сборните пунктове, защото първоначалните на практика са недостъпни. В руската столица са затворени няколко метростанции. Издадено е предупреждение за възможно затваряне и на други.

Променени са маршрутите и на наземния транспорт. По време на шествията миналата неделя бяха задържани повече от 4000 души. Алексей Навални беше задържан на прибиране от Германия, където се възстановяваше след предполагаемо отравяне с Новичок.

Той е в ареста до средата на февруари. Повечето от най-близките му сподвижници, сред които и брат му, са под домашен арест. Навални твърди, че зад покушението стои Путин. Кремъл категорично отрича.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3600 дози от ваксината на "Модерна" пристигнаха у нас
3600 дози от ваксината на "Модерна" пристигнаха у нас
30% спад в продажбите на имоти в Благоевград
30% спад в продажбите на имоти в Благоевград