НОВИНИ

Има ли риск от нови свличания на скална маса по магистрала "Струма"

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:52, 31.01.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разчистват падналата снощи скална маса на магистрала "Струма". Движението временно е двупосочно в платното за София. Работи се за възможно най-бързото възстановяване на нормалния трафик. Инцидентът се размина без жертви, пострада само един лек автомобил.

От рано сутринта алпинисти, геолози и експерти работят за разчистването на пътното платно по автомагистрала "Струма".

След анализа на ситуацията се взе решение да започне обрушване във високата част на ската, тъй като има риск от свличания, които да преминат и през другото платно. Затова се наложи и участъкът да бъде затворен и в двете платна за около два часа, обясни Георги Терзийски, председател на УС на АПИ.

До свличането се е стигнало, след като голям къс скална маса се е откъснал. Той е бил задържан за кратко от мрежата, но след това се е свлякъл.

Дясното платно е затворено докато завършим обрушването и укрепващите мероприятия за безопасно движение по ляво платно, обясни Евгени Генчев, директор техническа дирекция в "Автомагистрали".

Продължава укрепването на скалата. Следва поставянето и на нова мрежа на засегнатия участък. В района на няколко места са се активизирали срутищни процеси.

Технологията на изграждане през 2006-2007 г. е била такава, че е използвано разгърмяване на масивите, което е довело и до тяхната неустойчивост, допълни Терзийски.

От Пътната агенция заявиха, че от началото на годината е било възложено укрепване на рисковите участъци с нови метални мрежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълбоката държава в Република Северна Македония. Анализ на Насер Селмани за тайните в управлението
Дълбоката държава в Република Северна Македония. Анализ на Насер Селмани за тайните в управлението
Първи случай на новия, по-опасен южноафрикански щам в Гърция
Първи случай на новия, по-опасен южноафрикански щам в Гърция