НОВИНИ

Откриха множество пукнатини и нестабилни участъци в ската над Искърското дефиле

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:28, 31.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разчистването на свлачището в Искърското дефиле. Пътят беше затворен от срутили се над 2000 кубика скална маса.

От това, което видя днес екипът ни, може да се каже, че това, което се е срутило, е малка част от нестабилния скат. Огледът на алпинистите показа, че в продължение на около 100 метра скалите са с много сериозни пукнатини и не са стабилни.

Днес те продължиха буквално на ръка да освобождават откъснали се, но останали по склона скални късове. Когато бъдат изцяло премахнати, ще продължи и разчистването на пътя.

И днес алпинистите продължиха да почистват нестабилните късове от скалата срутила на пътя край Елисейна. Преди да бъде разчистен участъкът, трябва над него да е сигурно, че е останала само здравата част от ската.

Друга група оглежда 100 метра от ската точно преди срутището. В началото се оказва че има голяма пукнатина, която е сигурен знак, че там също може да има срутване.

Продължението посока към срутилата се вече част от ската също се оказва нестабилна, установяват алпинистите. След приключване на огледа, обаче, ще стане ясно как да се укрепи целият участък.

Не може да се извършват тези дейности декември, януари, февруари, когато са преовлажнени скалните масиви. Срутищата и свлачищата се укрепват трайно, дългосрочно в летните, есенните месеци. Сега се извършват само палеативни, аварийни мероприятия, обясни Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Предстои да се направи проект за цялостно укрепване на 1,5 км от ската край Елисейна. Обилните валежи, последвали от резки застудявания, се оказват един от основните проблеми през тази зима.

Само за януари 2021-а имаме над 50 новорегистрирани и новообразували се свлачища в страната. Какви са причините - най-добре инженер-геолозите биха обяснили, допълни Нанков.

Над 2200 са активните свлачища и срутища у нас. По 100 от тях в момента се работи превантивно, за да се укрепят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В защита на Навални: Протести в цяла Русия, задържаните са над 4000
В защита на Навални: Протести в цяла Русия, задържаните са над 4000
Спазват ли се мерките на ски зоната в Банско
Спазват ли се мерките на ски зоната в Банско