НОВИНИ

В защита на Навални: Протести в цяла Русия, задържаните са над 4000

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:38, 31.01.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия беше обхваната от втора вълна на протести в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални. Полицията арестува над 4000 души в цялата страна, сред тях за кратко и съпругата на дисидента Юлия Навалная.

Демонстрантите излязоха да искат свобода за Навални, въпреки предупреждението на властите, студа и предварително затворените улици и метростанции в Москва. САЩ осъдиха "суровия" според тях отговор на руските власти спрямо протестите и отново призоваха Алексей Навални да бъде освободен.

Протести в подкрепа на Алексей Навални се проведоха в 122 града на Русия, освен столицата Москва. Сред тях и Санкт Петербург, Владивосток, Томск, Новосибриск, Екатеринбург.

Със снимка на семейството си тази сутрин, съпругата на опозиционера Юлия призова руснаците да не мълчат.

Акциите не бяха разрешени от властите и те предварително затвориха улици и метростанции в Москва, сред тях "Театрална", " Кузнецкий мост" и "Лубянка". Лубянския площад, където е централата на Федералната служба за сигурност и където трябваше да има митинг също беше блокиран от полиция.

Тогава демонстрантите се отправиха към затвора " Матроска тишина" където е Навални, но по пътя спецчастите ОМОН ги спряха арестуваха някои от тях.

Захариева: Осъждаме задържането на мирно протестиращи привърженици на Навални

Арестите започнаха още преди началото на демонстрациите. Поне 20 журналисти са задържани, някои от тях в Иркутск и Красноярск. Въпреки затворените улици и площади, привържениците на Навални посочваха нови сборни точки в социалните мрежи.

"Дойдох за да споделя моята гледна точка. Не можеш да вкарваш човек в затвора за това, което той казва. И ако се случва на известен човек в Русия и в света, може да се случи на всеки в бъдеще.", казва Филип, гражданин на Москва.

В Якутск, демонстрантите пренебрегнаха студ от минус 42 градуса.

"Идвам на митинга за първи път днес. Омръзна ми от деспотизма и беззаконието на властите. Няма отговори на въпроси. Искам яснота, откритост и промяна. Това ме накара да дойда тук. А студът ме ободрява", казва Иван от Якутск.

Полицията посъветва хората да избягват протестите и предупреди за носенето на отговорност в противен случай.

Настоятелно препоръчваме да предупредите непълнолетните си деца, други роднини и познати да не участват в неразрешени мероприятия, заяви Ирина Волк, говорител на вътрешното министерство на Русия.

Подобна вълна протести имаше и на 23 януари в Москва и редица руски градове.

Алексей Навални беше арестуван на 17 януари при завръщането си от лечение в Германия. Той беше задържан за нарушаване на условна присъда. Опозиционерът остава в ареста до 15 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговец на видеоигри "преметна" борсата - в компанията има и българска следа
Търговец на видеоигри "преметна" борсата - в компанията има и българска следа
Откриха множество пукнатини и нестабилни участъци в ската над Искърското дефиле
Откриха множество пукнатини и нестабилни участъци в ската над Искърското дефиле