НОВИНИ

Фон дер Лайен обсъди с фармацевтични компании ваксини за новите щамове на COVID-19

фон дер лайен обсъди фармацевтични компании ваксини новите щамове covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:12, 31.01.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейката комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителните директори на фармацевтичните компании, с които Комисията сключи договор за авансово закупуване на ваксини срещу COVID-19, разискваха на видеоконференция необходимостта от изключително бързото разработване, производство и регулаторно одобрение на ваксини за новите щамове на вируса.

От Комисията поясняват, че появата на новите щамове поражда неминуема заплаха от намалена ефективност на наскоро одобрените ваксини и затова е от ключово значение подготовката за отговор срещу тях.

Затова Комисията ще създаде служба на ЕС за готовност и отговор на извънредни здравни ситуации, който ще осигурява по-структуриран подход за подготовката на пандемията.

Участниците във видеоконференцията, сред които еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду и вътрешния пазар Тиери Брьотон се разбраха, че службата ще помага за изпреварването на заплахите и ще идентифицира отговорите.

Индустрията ще съдейства за подобряването на подготовката срещу пандемиите в средносрочна перспектива, както и за решаването на непосредствените предизвикателства, свързани с COVID-19.

Вече е задействан пилотен отговор на подготовката за европейска био отбрана. Целта е да се финансира проект за развитие на ваксини, както и да се очертаят мащабите на производство в краткосрочен и средносрочен план, а целите да се насочат към мутациите на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1449 са излекуваните от коронавирус у нас за денонощие
1449 са излекуваните от коронавирус у нас за денонощие
Броят на заразените с COVID-19 в света надхвърли 102 милиона души
Броят на заразените с COVID-19 в света надхвърли 102 милиона души