Собственици на заведения искат да отворят на 4 февруари

от БНТ
08:16, 01.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Ресторантьорите се отказаха да отварят протестно от днес, причината е, че ако го направят, ще носят наказателна отговорност за нарушаване на мерките.

87% от членовете на Сдружение на заведенията в България са заявили, че са против такова протестно отваряне, заяви в "Денят започва" Евгени Зумпалов. Втората причина да се откажат е, че нарушението на забраната носи освен парична санкция и наказателна отговорност до 5 години.

"Те осъзнават своята отговорност, но не подкрепят решенията на Националния оперативен щаб. Това са две коренно различни неща", подчерта Зумпалов и отбеляза, че от щаба дават решения, които всеки път са различни.

"Миналата седмица министър-председателят реално в ефир ни даде възможност да избираме - дали да отворим на 1 февруари под угрозата отново да бъдем затворени и да има трудности с обезщетенията или да отворим на 1 март", припомни той.

На протеста пред Министерски съвет членовете на сдружението поискаха отваряне на 1 февруари. Сега разчитат да отворят на 4 февруари, в петък са изпратили писмо, очакват отговор.

"Но най-важното в тази ситуация е да имаме отговор кога отваряме и кога затваряме, при какви бройки", подчерта Евгени Зумпалов.

И припомни непоследователните решения за затварянето на заведенията.

"Ние не искаме да са затворени моловете и фитнесите, нашето искане беше да се отвори всичко, след като нашите резултати са добри и бройките са малки", заяви Зумпалов.

Не ги устройва поетапно отваряне.

От Сдружението осъждат остро колегите си, които работят нелегално.

"Държавата не си е на мястото. Ако си беше на мястото, нямаше да дискриминира една част от своите граждани, като им обяснява, че те трябва да фалират, за да пазят здравето на всички останали", заяви Евгени Зумпалов.

Той коментира икономическите мерки за подпомагане: "За бизнеса чакаме едни 20% за два месеца, нощните заведения не работят реално една година".

"Не става дума някой да е бил в сивия сектор, ние твърдим, че нашият бранш е най-белият в държавата и го доказахме онзи ден на площада - толкова усмихнат, позитивен и спокоен протест не е имало от 90-а година. Всички са декларирали това, което законът им позволява. Нашият бранш е най-светлият, защото в него няма държавни субсидии, няма обществени поръчки, няма европейски програми, няма корупционни схеми".

С министър Деница Сачева работят добре и е направила така, че прословутите 24 лв. да стигнат до тях.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи не успяха да влязат във Франция, защото са без PCR тест
Българи не успяха да влязат във Франция, защото са без PCR тест
Кметът на Гюргево кани български земеделци да продават на фермерския пазар в съседния град
Кметът на Гюргево кани български земеделци да продават на фермерския пазар в съседния град