НОВИНИ

Захарова: Западът се саморазобличава в опитите да сдържа Русия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:14, 02.02.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Русия
Слушай новината

Московски съд разглежда замяната на условна присъда на Алексей Навални с ефективна. Става дума за три години и половина затвор. Събитието привлече вниманието не само на руската общественост, в съдебната зала дойдоха представители на различни страни, сред тях и България.

Силите на реда задържаха над 230 души преди началото на заседанието. Около съда бяха разположени спецчасти, достъпът до сградата беше блокиран.

Агенция ТАСС съобщи, че в съдебната зала присъстват около 20 представители на чужди посолство, сред тях Съединените щати, България, Полша, Австрия и Швейцария. Делото е по искане на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията.

През 2014 година Навални беше осъден за финансова измама спрямо руския клон на френската компания "Ив Роше" на три години и половина условно с пет години изпитателен срок.

Опозиционерът е обвинен, че многократно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение - подписка.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира присъствието на чуждестранни дипломати в съдебната зала. Според Захарова това представлява саморазобличаване на Запада в опитите да сдържа Русия и натиск върху съда.

Тя напомни, че традиционно дипломатите подкрепят в съда гражданите на своите страни.

„Дори западняците да виждат Навални като "техен", той е гражданин на Руската федерация. Това (появата на дипломатите в съда - бел.ред.) вече не е само намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Това е саморазобличаване на нелицеприятната и незаконна роля на колективния Запад в опитите за възпиране на Русия. Или това е опит за психологически натиск върху съда?“, посочи Захарова.

„Не изключвам, че те в немалка степен са загрижени и за съдбата на налетите натовски, например, британски и американски, милиони в незаконна дейност на руска територия: ще се наложи да пишат доклади за какво са похарчени“, добави тя.

Дипломатите са свободни в действията си според Виенската конвенция за дипломатическите отношения, но не трябва да се намесват във вътрешните работи на Русия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Москва е заинтересована от нормализирането на отношенията между Русия и Европейския съюз, тези отношения трябва да се развиват в интерес на гражданите на Евросъюза, както и на Руската федерация. Готови сме да направим всичко за това. Надяваме се, че такова глупаво нещо като обвързването на отношенията Европейски съюз - Русия със случая в този център за задържане няма да се случи", каза Песков.

Песков заяви още, че решението за среща между Алексей Навални и ръководителя на дипломацията на Евросъюза Жозеп Борел се взема от съда, а не от Кремъл.

Русия има всички основания да вярва, че инцидентът с Навални е инсценировка, ако западните страни не предоставят доказателства, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Алексей Навални беше обявен за издирване на 29 декември миналата година и арестуван на 17 януари след като се завърна от лечение от Германия.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Испания с победи в АTP Cup, Надал не игра
Русия и Испания с победи в АTP Cup, Надал не игра
Флорентино Перес е заразен с коронавирус
Флорентино Перес е заразен с коронавирус