НОВИНИ

6-има задържани за трафика на хероин през България (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 02.02.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Неутрализираха мощна международна престъпна група за трафик на наркотици. За първи път е разбит канал, който се е занимавал с директно транспортиране на хероин към Съединените щати през България.

Задържани са шестима души, подготвяли превозването на 20 килограма хероин с камиони. Става дума за съвместна операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и на американската служба за борба с наркотиците ДЕА.

Трима българи, двама сърби и лице с българско и македонско гражданство са арестувани за трафика. Според ДЕА единият сърбин е високопоставен член на международна престъпна организация за трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се подготвяла доставката на голямо количество хероин в Съединените щати.

"Даже едно от лицата, което определяме като организатор на цялата схема, през 2007-а е бил прострелян", заяви директорът на ГДБОП Любомир Янев.

"Опит за убийство спрямо него е осъществен в България", каза Валентина Маджарова, и. ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

"Това е една от основните версии тогава, че е опитът за убийство по отношение на лицето е свързан с трафик на наркотици", допълни Янев.

Заловените наркотрафиканти изнасяли хероина директно за САЩ

Престъпната група за трафик на хероин е действала на териториите на България и Сърбия.

"Начална точка на трафика е Република Турция през България евентуално през различни страни от Западна Европа. Крайна точка - САЩ", обясни Маджарова.

"Досега не сме имали такъв канал, който да се занимава директно с транспортиране на хероин към САЩ", каза още директорът на ГДБОП.

Според информацията на ДЕА хероинът е товарен на камиони в Югоизточна Турция. Местни групи организирали трафика му до Истанбул. Там пък пакетите се разпределяли в камиони за международен превоз. Според разследването шофьорите не са знаели, че в товара има пакети хероин.

Влизали в България през граничния пункт "Капитан Андреево", а наркотикът бил разтоварван около Димитровград и Стара Загора. След това били доставяни в депо в София, а от там пакетите тръгвали към Съединените щати през Сърбия, Унгария и Австрия.

На този етап не може да се каже какви част от количествата, преминаващи през страната, са отделяни за вътрешния пазар. Задържаните 20 килограма хероин на стойност 260 000 евро са само част от пратка.

"По-скоро подготовката за една от сделките, каквито е трябвало да се случат на територията на страната", допълни Янев.

При претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни точки на страната освен хероина, са намерени 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства.

Репортери: Йоана Миланова и Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от "Тракия" остава затворена до март - в коя отсечка е ремонтът
Част от "Тракия" остава затворена до март - в коя отсечка е ремонтът
Президентството: Настояваме за пълно изсветляване на съмнителната доставка на автомобили за МВР
Президентството: Настояваме за пълно изсветляване на съмнителната доставка на автомобили за МВР