НОВИНИ

Ваня Кастрева: 1700 ученици в София са поискали да учат в електронна среда

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 04.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

След няколко месеца, прекарани пред компютри и таблети в онлайн учебните часове от днес със заповед на министъра на здравеопазването, учениците от по-горните класове преминават към присъствени занятия. Първи в класните стаи се връщат седмокласници, осмокласници и кандидат-абитуриентите.

Всички трябва да бъдем внимателни по отношение на общуването в училищата и най-вече да се доверим на решението на здравните власти. Това заяви в "Денят започва" Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София.

Бих искала родителите да са спокойни, защото ние бързо реагираме, коментира още Кастрева.

"В София постепенно забелязваме процеса с увеличаване броя на карантинираните се увеличава и броят на желаещите да преминат в електронна среда. Към този момент регионално управление е разрешило на 1700 ученици да учат дистанционно", допълни Кастрева.

Нашата обратна връзка е, че преобладаващата част от децата биха искали да се върнат в клас. За тях общуването в тяхната среда е нещо естествено и желано, каза още Ваня Кастрева.

Тя заяви, че се надява всички директори да спазват общите здравни правила и заповедите на министъра на здравеопазването и образованието.

„Карантинираните ученици са малко над 1000. След връщането на малките ученици – от 1-ви до 4-ти клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават. Оттук нататък трябва да бъдем много внимателни при анализирането на данните. Решенията за връщането на учениците се вземат на база анализите и препоръките, изписани в заповед на министъра на здравеопазването“, обясни Кастрева.

Тя допълни, че от 17 000 учители до момента са тествани над 2000. Ваксинираните учители са над 500. Но преди да се сложи ваксината, е добре първо да има тест.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: ЕС и САЩ са длъжни да реагират по случая "Навални"
Даниел Митов: ЕС и САЩ са длъжни да реагират по случая "Навални"
Затварят за ремонт част от околовръстния път на Пловдив
Затварят за ремонт част от околовръстния път на Пловдив