НОВИНИ

Жозеп Борел на посещение в Москва

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:15, 04.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

На двудневно посещение в Москва пристига върховният представител на Европейският съвет за външна политика и сигурност Жозеп Борел. Според официалните източници става дума за "стратегическа дискусия" за отношенията между ЕС и Русия. Какво обаче се крие зад това, случаят "Навални" ли е причина за посещението и още за ситуацията в Русия - следващата минута.

Случаят "Навални" се очаква да бъде основният акцент по време на визитата. Вчера вечерта, в туитър, Борел повтори позицията на ЕС по отношение на присъдата на най-яркия критик на президента Владимир Путин. Той написа, че присъдата е "неприемлива, политически мотивирана и противоречаща на международните задължения на Русия в областта на правата на човека".

Срещата между Борел и министъра на външните работи на Русия - Сергей Лавров е планирана за утре сутрин. Експерти и политолози нямат високи очаквания за посещението, но го приемат като възможност за коментар на ситуацията на живо.

По-късно днес говорителят на външното министерство Мария Захарова ще даде пресконференция, на която вероятно ще даде повече подробности. Пред руски медии тя вече заяви, че министерството няма да се занимава с организация на потенциална среща между Борел и Навални. Иранската ядрена сделка, пандемията и Украйна са сред другите теми, които ще се обсъждат в Москва.

А пред центъра за задържане в московско предградие се извиха дълги опашки. Близки и приятели на арестувани по време на протестите в подкрепа на Навални се опитват да им предадат лични вещи хранителни продукти. Само в деня на обявяване на ефективната присъда на опозиционера бяха задържани близо 800 души в Москва.

По данни на местни медии, местата за временно задържане са препълнени, а близките на арестантите понякога с дни не знаят къде точно са те. От началото на масовите протести в подкрепа на Алексей Навални общо са задържани около 9 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се провеждат частични местни избори в община Баните
Как ще се провеждат частични местни избори в община Баните
По-малко новозаразени в Германия и Испания
По-малко новозаразени в Германия и Испания