НОВИНИ

Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас се връщат в училищата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:23, 03.02.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Утре в класните стаи се връщат 7-и, 8-и и 12-и клас. От началото на януари присъствено учат и децата от 1-ви до 4-ти клас. Това прави около 60-70% от всички ученици.

Гимназистите от 8-и и 12-и клас не са присъствено на училище от 29 октомври, седмокласниците - от средата на ноември. Единодушно беше решението, че именно 7-и, 8-и и 12-и са тези, които първи трябва да се върнат заради изпитите, които имат. Сега идват въпросите - ще се спазват ли мерките за безопасност, ще се повиши ли заболяемостта и ще се наложи ли учениците отново да се върнат у дома. Засега не знаем отговорите. Може би обобщението е в думите на вирусолога проф. Александрова - да се следи процентът на заболелите и ако се наложи, ситуацията да се коригира.

В Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив утре ще се върнат една четвърт от всички ученици или 18 паралелки в 8-и и 12-и клас. За да се избегне засичането с учениците от съседната гимназия, часовете ще започват по- късно, от 8.30 ч.

"Напълно сме готови да посрещнем учениците, още повече, че това е най-голямото ни желание. В училището е осигурена сигурна среда - маски, ако децата не си носят, тъй като сега това е задължително и в учебните часове", обясни директорът Вихра Ерамян.

В столицата присъствено на училище ще се върнат 31 000 седмокласници, осмокласници и дванайсетокласници. Това са около 25% от учениците от 5-и до 12-и клас, което означава, че училищата няма да са пренаселени.

"Не, в никакъв случай, напротив, казвам много балансирано, много плавно. От обратната връзка, която имам от срещи с ученици - те с нетърпение очакват да се върнат в училище", каза началникът на РУО София-град Ваня Кастрева.

Всеки директор трябва да организира спазването на мерките за безопасност, както са разписани в заповедите на министрите на здравеопазването и образованието. На входовете не трябва да се допуска ступване на ученици, там ще се наблюдава дали има деца със симптоми.

"Всяко училище има най-малко 2-3 входа и изхода. Всички те ще бъдат отворени и ще има график, откъдето ще влизат и излизат учениците от различните класове", обясни началникът на РУО Бургас Виолета Илиева.

Движението в коридорите ще е в определените посоки, ще се дезинфекцира, стаите ще се проветряват, ще се използват и закупените вече въздухопречистватели. Колкото до носенето на маските:

"За учениците от 5-и до 12-и клас е задължително, включително в час, с възможност за решение от гледна точка на така наречените "почивки" от носенето на маски, тоест при отворени прозорци. Но в общите помещения това е задължително, в коридорите, на двора също могат да са без маски, ако няма смесване на групи", допълни Кастрева.

Децата от 1-ви до 4-ти клас може да са без маска в клас, защото са само с един учител. Ако обаче учителят или училището реши, те също трябва да са с маски в час. Учителите вече няма да са със шлемове, а задължително с маски. Според Ваня Кастрева след влизането на големите ученици в училище ситуацията стриктно ще се следи.

"Ще се проследи какъв ще бъде процентът на заболелите, затова има и специализирана платформа "карантина", в която директорите на училища имат задължението ежедневно да нанасят данните за тяхното училище", заяви тя.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова е много важно да се спазват мерките за безопасност след връщането на големите ученици в клас. Ще има ли обаче повишаване на заболяемостта?

"Напълно е възможно да се наблюдава такова покачване, сега отделна тема е как то може да бъде обвързано конкретно с училищата, тъй като те в крайна сметка отразяват това, което се случва в обществото. Всяко нещо, знаете, се следи и решенията се взимат в динамика въз основа на ситуацията", коментира проф. Александрова.

Идеята е, след като се видят данните на заболелите след връщането на големите ученици, ако се наложи, ситуацията да се коригира.

Репортери: Елиана Димитрова, Мариела Хубинова, Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят центрове за постлечение на коронавирус
Отварят центрове за постлечение на коронавирус
След изборите БСП решава ще застане ли зад Радев и Йотова
След изборите БСП решава ще застане ли зад Радев и Йотова