НОВИНИ

50 държави досега са разрешили секции за гласуване на парламентарния вот

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 03.02.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

До днес сме получили съгласие от 50 държави за организиране на изборите за Народно събрание. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, която беше изслушана днес на заседание на парламентарната комисия по външна политика. Захариева определи това като добър процент в ситуация на пандемия, на фона на 61 държави на предишните парламентарни избори.

Тя припомни, че МВнР е изпратило указания в задграничните ни представителства много преди да се знае датата за изборите с ясни указания, допълнени в последствие с точната дата. Външният министър посочи като основни трудности пандемията заради изискванията за PCR тестове и страхове на хората, както и католическият Великден. Припомни, че много държави са ограничили движението между регионите и градовете за Коледа и Великден, за да не се разпространява коронавируса.

"Проверяваме дори маршрутите. Искаме да видим как се минава, къде се правят PCR тестове, защото от държава в държава се налагат. И това сме го направили. Имат среща посланиците по места с българската общност с призив да бъдат активни и да се съгласяват да стават членове на Секционни комисии. Предвидили сме в бюджета средства за защитни материали на членовете на СИК, за PCR тестове, надявам се, когато наближи 4 април, ситуацията да е по-благоприятна и да не се налага дълго карантиниране на хора, които ще изпратим от България, защото и това е един от рисковете", заяви Екатерина Захариева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Сигналът, който подава целият свят, е че правосъдието не се използва за политически цели
Захариева: Сигналът, който подава целият свят, е че правосъдието не се използва за политически цели
65 млн. лв. отпусна правителството за провеждане на изборите
65 млн. лв. отпусна правителството за провеждане на изборите