Захариева за случая с Навални: Всеки има право на честен процес

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:50, 03.02.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ефективната присъда на Алексей Навални и българската позиция по темата бе един от акцентите по време на изслушването на вицепремиера Екатерина Захариева в парламентарната комисия по външни работи.

В туитър по-рано тя определи решението на съда да изпрати Сергей Навални в затвора, като напълно неприемливо. Захариева коментира и думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която посъветва Западът да не се меси във вътрешните работи на Русия.

"Никоя държава няма право да се бърка във вътрешните работи на друга. Тогава, когато става дума за използване на съдебната система за политически цели, няма как да не сме притеснени. Всеки има право на честен процес и на защита на гражданските и човешките права. Всеки има право на мирен протест. Самата руска федерация е ратифицирала поредица от конвенции, включително е член на съвета на Европа и има решение на ЕС по правата на човека по този казус с Алексей Навални. Това не е намеса във вътрешните работи, но просто няма как да не изразим тревога", заяви външният ни министър.

Осъдиха Навални на 3,5 години затвор

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
5 области отново са в червената ковид зона
5 области отново са в червената ковид зона
Германия отново настоя за освобождаването на Навални
Германия отново настоя за освобождаването на Навални