Германия отново настоя за освобождаването на Навални

от БНТ
17:49, 03.02.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германия и Австрия не изключиха въвеждането на санкции срещу Русия след решението на московски съд да замени условната с ефективна присъда на най-яркия критик на президента Владимир Путин. След заседанието по централните улици на руската столица и на други градове се проведоха шествия в подкрепа на Навални. Задържани са повече от 1400 души.

"Вчера прозвучаха призиви за неразрешени акции. Имаше и желаещи да ги организират. полицията реагира доста решително на това. И реакцията на полицията беше оправдана заради заплахите, които можеше да възникнат в хода на провеждане на подобни неразрешени акции", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва посрещна деня спокойно. Хората са разделени в мнението си за Навални, но не и в искането си за промяна.

Берлин отново настоя за освобождаването на Навални.

"Като член на Съвета на Европа Русия се е съгласила да спазва Европейската конвенция за човешките права и да изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека. Ето защо германското правителство и лично канцлерът настояват за освобождаването на господин Навални", заяви Щефен Зайберт, говорител на германското правителство.

А българският разследващ журналист Христо Грозев показа опита на компанията "ИвРоше", заради която е осъден Навални, да не се намесва в казуса. В серия туитове той показва нейни противоречащи си становища. В последното казва, че е аполитична и не желае да коментира, а в предишно сама посочва, че дейността на братята Навални не е навредила на дейността ѝ.

"Ето го писменото изявление на "ИвРоше", в което се казва, че тя никога не е била мамена от компанията, управлявана от брата на Навални. Прессъобщението подвежда читателите да вярват в точно обратното", посочва Христо Грозев.

Присъдата на Алексей Навални ще бъде обжалвана. Едва ли обаче ще има окончателно решение преди парламентарните избори през септември, което значи, че Навални отново няма да може да се яви на тях.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Захариева за случая с Навални: Всеки има право на честен процес
Захариева за случая с Навални: Всеки има право на честен процес
Радев отговори на Борисов: Паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване
Радев отговори на Борисов: Паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване