НОВИНИ

Политически сблъсъци и реакции след разследването на ОЛАФ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 03.02.2021 (обновена)
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Политически сблъсъци след разследването на ОЛАФ на обществената поръчка за доставка на автомобили за полицията. В парламента ГЕРБ излезе с декларация и поиска президентът Радев да оттегли кандидатурата си за втори мандат. Междувременно, бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че не е имал възможност да откаже подписването на разследвания договор.

Пред "По света и у нас" генералният директор на ОЛАФ Виле Итала определи случая като класическа измама.

От ОЛАФ потвърдиха, че разследването им е за причините, поради които обществената поръчка е избрала автомобили тип SUV, а не високопроходими автомобили за офроуд терени. Стана ясно, че условията са променени след подписването на споразумението за безвъзмездно финансиране от Брюксел и преди обявяването на обществената поръчка. Разследващите от ОЛАФ разполагали с документ, който давал отговор на въпроса кой е предложил и кой одобрил промяната на условията за тип автомобил. Променени били и критериите за оценка, като е дадена по-висока тежест на цената и по-ниска на техническите параметри на колите, а е трябвало да бъде обратното. Има и още един интересен факт - фирмата производител на въпросните коли е подала в съда заявление за фалит на 24 февруари 2017 година. Въпреки това на 20 април 2017 именно доставчик на нейни автомобили е избран в обществената поръчка, обявена от МВР. Именно по тази причина ОЛАФ достига до извода, че купените автомобили са били произведени през 2013 - 2014 година и до доставката им са държани на склад.

Докладът от разследването на ОЛАФ е изпратен на Европейската комисия. В него е описано нарушението, което е допуснато. Според условията за финансиране българското вътрешно министерство е трябвало да закупи високопроходими автомобили, но е купило други.

"Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са бил на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията. Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати", заяви генералният директор на ОЛАФ.

Виле Итала, ОЛАФ: 6 млн. евро не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати

Според източници на "По света и у нас" по време на разследването у нас, експертите на ОЛАФ са открили документ, от който е видно кой е предложил и кой е разрешил условията на поръчката да бъдат променени. Така вместо високопроходими за всякакви терени са купени автомобили с повишена проходимост. Освен това при оценката на офертите 40% тежест е трябвало да има предложението за цена, а 60% да е тежестта на качествените параметри. С въпросния документ било предложено при класирането на победителя цената да има 60% тежест, а качествата на автомобилите - 40.

Днес в социалната мрежа бившият вътрешен министър Валентин Радев обясни, че през февруари 2018 не е имал възможност да спре поръчката, защото тя вече е била минала през съдебен контрол. Радев коментира още, че когато е заел поста си, обществената поръчка вече е била приключила и доставчикът е бил избран. И определя политическите интриги около обществената поръчка като безсилие на създателя им.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев с коментар за разследването на ОЛАФ

Скандалът се пренесе и в парламента. От трибуната ГЕРБ обвиниха Румен Радев, че се опитва да разпъне чадър над съветника си за разследването на ОЛАФ. Посочиха, че разследването на европейската служба е заради променените параметри на обществената поръчка за доставка на автомобили за МВР, която е стартирала по времето на служебния кабинет на Румен Радев.

"Господин президент, не станаха ли твърде много провалите на вашия екип? Както се казва - какъвто чорбаджията, такива и ратаите му. Господин Радев, вие сте срам и позор за страната ни, като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат", каза Спас Гърневски.

ГЕРБ: Президентът Радев да оттегли заявката си за втори мандат

От БСП контрираха.

"България е осъждана неведнъж за хора, които тук четяха СРС-та или подобни на тази декларация. Моля също да пазите авторитета на институциите. Скоро има избори и тогава хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев, или политици като Спас Гърневски", заяви Крум Зарков.

По-късно лидерът на БСП отказа да коментира темата с ОЛАФ с мотив, че е юридическо-правен въпрос. Призова правото и законите да се произнесат по този въпрос.

Очевидно първото произнасяне ще бъде от страна на прокуратурата, когато стане ясно дали, на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати. За сега е ясно, че цялата документация по обществената поръчка вече е предадена на разследващите. За сега от държавното обвинение не дават подробности с аргумента, че работата по разследването е в начален етап.

Репортери: Иво Никодимов и Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не признаха тестовете за коронавирус на 2 българки, пристигнали от Великобритания
Не признаха тестовете за коронавирус на 2 българки, пристигнали от Великобритания
5 области отново са в червената ковид зона
5 области отново са в червената ковид зона